Μητροπολίτης Χερρονήσου: Η Εκκλησία μάς εισάγει στη μητρόπολη των Εορτών

  • Dogma
χερρονήσου

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, προ της Χριστού Γεννήσεως, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Μύρωνος, στον συνοικισμό «Πίσσηδες» πόλεως Αγίου Νικολάου.

Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Χερρονήσου ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, που μας γνωστοποιεί τους Προπάτορες του Χριστού: «Από όλο αυτό το γενεαλογικό κατάλογο που μας παρουσιάζει σήμερα ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, καταλαβαίνουμε αγαπητοί μου αδελφοί, ότι πλησιάσαμε στα Χριστούγεννα. Η Εκκλησία μας με το σημερινό Ευαγγέλιο μάς εισάγει στα Προεόρτια της κατά Σάρκα Γέννησης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, της μητρόπολης των Εορτών όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Σήμερα η Εκκλησία μας υπενθυμίζει τους Προπάτορες του Χριστού. Ο ναός σήμερα είναι γεμάτος από την παρουσία τους. Μερικοί από αυτούς μάς είναι γνωστοί για την αγιότητά τους, για τη δικαιοσύνη τους και την αγάπη με την οποία έζησαν. Στον κατάλογο των Προπατόρων όμως υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που συμπεριλαμβάνονται στη γενεαλογία του Χριστού, του Υιού του Θεού που έγινε Υιός του ανθρώπου, οι οποίοι δεν διακρίθηκαν για τις αρετές τους. Ήταν αμαρτωλοί άνθρωποι.

Ωστόσο, η Παλαιά Διαθήκη και οι Ευαγγελιστές Ματθαίος και Λουκάς, χωρίς να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν κανέναν, ακολουθούν αυτή τη σειρά της γενεαλογίας. Διότι και οι δίκαιοι και οι αμαρτωλοί, όλοι αυτοί οι πρόγονοι του Χριστού, είχαν μία κοινή ιδιότητα, τη θεοστρέφεια, τον πόθο δηλαδή, την πείνα που είχαν να αγωνιστούν για να ανακαλύψουν τη ζωή και την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και το φως, το νόημα και την καταξίωση του παντός. Και επειδή κατευθύνθηκαν προς το δρόμο αυτό και πολέμησαν την αμαρτία που συχνά τους υπερνικούσε και τους υποδούλωνε έγιναν άξιοι του Θεού. Αξιώθηκαν από τη δική τους γενιά να γεννηθεί ο Σωτήρας και Λυτρωτής του κόσμου».

Περαίνοντας την ομιλίας του, ανέφερε: «Οι Προπάτορες που εορτάζουμε σήμερα μας βοηθούν να στρέψουμε τις καρδιές και τις ψυχές μας στον δρόμο που εκείνοι χάραξαν και να δοκιμάσουμε να βρούμε τον αληθινό σκοπό της ζωής μας, τη θέωση. Η αγωνία και η προσπάθειά μας θα πρέπει να είναι να βρούμε τον Χριστό.

Ερχόμενοι λοιπόν προ των πυλών της αγίας και μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων θα πρέπει να αναζητήσουμε το σπήλαιο όπου γεννάται ο Χριστός, που τώρα πια δεν βρίσκεται μονάχα στη Βηθλεέμ αλλά μέσα σε κάθε ναό. Γι’ αυτό ας προετοιμαστούμε ψυχικά και σωματικά, να πάμε στην Εκκλησία, να εξομολογηθούμε, να νηστεύσουμε και να κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων τη βραδιά των Χριστουγέννων για να συνεχίσουμε να είμαστε ως μέλη της Εκκλησίας, διαρκώς ενωμένοι με τον Θεό».

TOP NEWS