Μητροπολίτης Λαγκαδά: Η ομορφιά ψυχής εμπνέεται από τον Ιησού

  • Dogma

«Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι ο Θεός μας αγαπά και μας καταδιώκει με την αγάπη Του και με το έλεος Του, θέλοντας την Σωτηρία μας» τόνισε στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης.

Την πρώτη Κυριακή μετά την κατά Σάρκα του Κυρίου Γέννηση, 27 Δεκεμβρίου ε.έ., ημέρα μνήμης και τιμής του Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, Δαυίδ του Προφητάνακτος, Ιωσήφ του Μνήστορος και Ιακώβου του Αδελφοθέου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Χρυσαυγής.

DSC_1828

Προ της ενάρξεως της Θείας Λειτουργίας, εκομίσθισαν υπό του Σεβασμιωτάτου, τα Σεπτά και Χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως, του Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων, του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου και του Αγίου Οσιομάρτυρος Εφραίμ.

DSC_1829

Μεταξύ του πολυπληθές εκκλησιάσματος το οποίο προσήλθε με ευλάβεια πολλή, παρέστησαν ο Βουλευτής των Αν. Ελλ. κ. Γεώργιος Λαζαρίδης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Χρυσαυγής κ. Μιχαήλ Σκορδάς.

DSC_1874

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι η ομορφιά της ψυχής και ο εγκαινιασμός της πνευματικής μας ζωής εμπνέεται από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, που έδωσε σε αυτό τον κόσμο την ωραιότητα μέσα από το μεγάλο έργο Του, που είναι έργο αγάπης προς εμάς τους ανθρώπους, που θεωρούμαστε και το κορυφαίο δημιούργημα Του.

DSC_1903

Όταν ο άνθρωπος εξαιτίας της αμαρτίας έφερε στην ζωή του τον θάνατο και την φθορά, ο ίδιος ο Θεός γίνεται άνθρωπος, για να καταστήσει τον άνθρωπο Θεό, και να τον οδηγήσει στην κατά χάρη μεθεκτική, ιδιαιτέρα και ξεχωριστή ευλογία της θεόσεως. Αυτή η μυσταγωγία που έχει ανακαινιστικό χαρακτήρα, μας αναδημιουργεί και μας αναπλάθει. Αυτή η ανάπλαση είναι το ουσιαστικό γεγονός που η Αγίας μας Εκκλησία ευαγγελίζεται, ιδιαιτέρως τις ημέρες αυτές.

DSC_1979

Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, έκανε μνεία στον σήμερα τιμώμενο Πρωτομάρτυρα Άγιος Στέφανο, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι είχε την δύναμη και την σοφία μέσα από τον απολογητικό του λόγο, να συνθέσει διά λέξεων την εικόνα της Σωτηρίας από την αρχή μέχρι των εσχάτων, ενώνοντας τα γεγονότα και δίδοντας της εικόνα της αγάπης του Θεού για την σωτηρία του ανθρώπου.

DSC_2001

Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι ο Θεός μας αγαπά και μας καταδιώκει με την αγάπη Του και με το έλεος Του, θέλοντας την Σωτηρία μας και δίδοντάς μας καθημερινά και με κάθε τρόπο ευκαιρίες στην ζωή μας. Εμείς όμως και δυστυχώς αντί να τις αξιοποιήσουμε προς ευεργεσία της ψυχής μας, ασχολούμεθα με διάφορα καταστρέφοντας ότι ο Κύριος μας χάρισε και μετατρέποντας τις ζωές μας σε σκάνδαλο και γεγονότα φρικτής άγχοφορείας, μη κατανοώντας τελικά ότι Αυτός που μας αγαπάει είναι Αυτός τον οποίον εμείς αρνούμεθα και περιφρονούμε, βγάζοντας κακότητα και μικροψυχία, υβρίζοντάς Τον και καταργώντας τις εντολές Του με φαύλα επινοήματα, όπως αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες.

DSC_2081

Όλα αυτά αποτελούν μία εικόνα ανισορροπίας και αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος, αντί να βαδίζει την οδό της σωφροσύνης και της συνέσεως, βλέπει πολλή κοντά μη δίδοντας τον εαυτό του την δυνατότητα της χαράς και τελικά παραμένει εγκλωβισμένος σε όλα αυτά που συνθέτουν την θλιβερά εικόνα της καθημερινότητας μας. Τις ημέρες αυτές το μήνυμα της Εκκλησίας είναι χαρά και Ειρήνη που έχει ως προϋπόθεση της Αγάπη του Θεού στις καρδιές μας. Να έχουμε αγάπη αδιάκριτη ο ένας για τον άλλον, προς τους φίλους και τους εχθρούς μας, όπως ο ήλιος ανατέλλει καθημερινά για όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως. Όπως ο Θεός μας αγαπάει όλους, παρόλο την αμαρτωλότητα που έχουμε, έτσι και εμείς πρέπει να αγαπούμε τους όλους τους συνανθρώπους μας, έχοντας ως φωτεινό οδοδείκτη το παράδειγμα μιμήσεως του Αγίου Στεφάνου, τον οποίο και λιθοβόλησαν και εκείνος παραδίδοντας το Πνεύμα του στον Κύριο που αγάπησε αληθινά, σφράγισε την ζωή του με τις μοναδικές λέξεις «Κύριε, μη στήσης αυτοίς την αμαρτία ταύτην», μιμούμενος το αιώνιο παράδειγμα του Κυρίου, επάνω στον Σταυρό.

DSC_2096

Τι ωραία θα ήταν αν οικοδομούσαμε την πορεία της ζωής μας με αγάπη, συγχωρητικότητα και Πίστη στον Θεό, για να μπορέσουμε να ζούμε την μεγάλη χαρά της Χάρης Του, της Τιμής των Αγίων και του Ουρανού, διότι αυτή η εν Χριστώ ζωή της οποίας το μεγαλείο είναι να μπορείς να ξεκινάς πάντοτε και να βρίσκεσαι σε κατάσταση εγρηγόρσεως για κάτι το καινούργιο και αληθινό που καλούμαστε να ζήσουμε, αρχίζει από την γη. Αυτή είναι η ζωή της μετανοίας και του ανακαινισμού και της Ευλογίας του Θεού. Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος προεχείρησε δύο νέους αναγνώστες, οι οποίοι και θα διακονούν στα αναλόγια του προσφάτως ανακαινισθέντος Ιερού Ναού, ενώ καταλήγοντας ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Ναού, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Γιάννης, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη για το ανύσταχτο και συνεχή ενδιαφέρον που επιδεικνύει, για το επιτελούμενο πνευματικό έργο που συντελείται εις την ενορία του Αγίου Δημητρίου Χρυσαυγής.

TOP NEWS