Μητροπολίτης Πρόδρομος για το Ρέθυμνο: «Σήμερα γίνεται και δικός μου τόπος»- Φωτογραφίες

  • Dogma
ρεθύμνης

Με την προσήκουσα θρηκευτική τάξη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 19 Μαρτίου 2022, η λαμπρή τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ενώ νωρίτερα σύσσωμο το Ρέθυμνο σε κλίμα έντονης συγκίνσησης, επεφύλαξε θερμή υποδοχή στο νέο Μητροπολίτη του, κ. Πρόδρομο.

Παρών στην τελετή ενθρόνισής ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ο οποίος υποδέχτηκε με θέρμη το νέο Μητροπολίτη Πρόδρομο στην πόλη, την οποία υπηρέτησε ως Μητροπολίτης για δώδεκα ολόκληρα χρόνια, με τις στιγμές να είναι ιδιαίτερα συγκινητικές.

Ο Αρχιεπίσκοπος χάρισε στο νέο Μητροπολίτη ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο με την Παναγία την «Κερά του Ρεθέμνους» το σήμα της πόλεως τα Δελφίνια,  καθώς και μια Αρχιερατική Πατερίτσα.

O κ. Πρόδρομος έφτασε λίγο μετά τις 11.30 στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, συνοδευόμενος από τους Ηγούμενους των Ιερών Μονών της Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κληρικούς της τοπικής εκκλησίας, αλλά και τον Μητροπολίτη Λαδοδικείας κ. Θεοδώρητο, ως εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου.

«Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε πως θα μας έχετε απροσχημάτιστους βοηθούς και ακάματους συμπαραστάτες»

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης υποδέχτηκε το νέο Ιεράρχη με μια συγκινητική προσφώνηση, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η ενθρόνισή Σας, Σεβασμιώτατε, σηματοδοτεί μια νέα, ελπιδοφόρα περίοδο στην εκκλησιαστική, πνευματική και κοινωνική μας ζωή…Μπορούμε, λοιπόν, με ασφάλεια, να προκαταβάλουμε την επιτυχία του δύσκολου και πολύπλευρου έργου που αναλαμβάνετε…Στη σημερινή επώδυνη συγκυρία, η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία της Εκκλησίας, της κοινωνίας και της Πολιτείας, εν προκειμένω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί ‘conditio sine qua non’, για την υπεράσπιση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διατήρηση της συνοχής και την αποτελεσματική διενέργεια της κοινωνικής τους αποστολής…Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε πως θα μας έχετε απροσχημάτιστους βοηθούς και ακάματους συμπαραστάτες».

πρόδρομος

Μητροπολίτης Ρεθύμνης κ. Πρόδρομος: «Σήμερα το Ρέθυμνο γίνεται και δικός μου τόπος»

Στην αντιφώνησή του ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος ανέφερε μεταξύ άλλων: Καταθέσατε γλαφυρά τα γνήσια αποτυπώματα της ταυτότητας και της μαρτυρίας τούτου του ευλογημένου τόπου. Προβάλατε βιωματικά τον πλούτο και τον στέφανο του πολιτισμού, της ιστορίας και της παράδοσης, το Ρέθυμνο των Γραμμάτων και των Τεχνών, των αγίων και των λογίων, του πολιτισμού και της ιστορίας, της δημιουργίας και της προσφοράς, της προόδου και της ευημερίας.

Σήμερα γίνεται και δικός μου τόπος. Ο τόπος τούτος της Αρκαδικής εθελοθυσίας, της παράδοσης και της παιδείας εμπνέει πλέον και το δικό μου αναστοχασμό. Κάθε γωνιά της ευλογημένης εκκλησιαστικής αυτής επαρχίας γίνεται πλέον σημείο της εκκλησιαστικής μου αναφοράς και εφαλτήριο Εκκλησιαστικής διακονίας.

Για τη δόξα του Χριστού και την και τη Σωτηρία των έμψυχων εικόνων Του. Προσεύχομαι σήμερα εδώ απεσταλμένος της Εκκλησίας για να ευαγγελίζομαι στις ψυχές σας τον Χριστό, για να μαρτυρώ τον Χριστό, για να τρέχει το Ευαγγέλιο.

Έρχομαι για να σας παραλάβω από το χέρι, για να πορευτούμε μαζί το δρόμο του Ευαγγελίου χωρίς άλματα και πρόσκαιρους ενθουσιασμούς, χωρίς χειροκροτήματα και πρόσκαιρα πυροτεχνήματα που κρατούν λίγο και τελειώνουν γρήγορα, αλλά με συναίσθηση ότι τίποτα τελικά δεν είναι εγωιστικά δικό μας κτήμα, αλλά όλα είναι δωρεές και δωρήματα του πανάγαθου θεού και γι αυτό οφείλουμε να το μοιραζόμαστε. Σας παρακαλώ και σας προτρέπω. Ελάτε όλοι μαζί με ενότητα και φιλότιμο πνευματικό».

πρόδρομος

ενθρόνιση πρόδρομος

ενθρόνιση πρόδρομος

ενθρόνιση πρόδρομος

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η πομπή κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, δια της οδού Αρκαδίου,  όπου και τελέστηκε η  Ακολουθία της Ενθρονίσεως.

Νέα σελίδα για την τοπική Εκκλησία- H ώρα της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου (Ανανεώνεται) (Φώτο-Βίντεο)

πρόδρομος

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, Σάββατο 19 Μαρτίου 2022,  στις  6.00 μ.μ. θα τελεστεί εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων Ρεθύμνης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου.

Την Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022 θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Ρεθύμνης.

Μετά το πέρας τόσο Εσπερινού, όσο και της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος θα δεχθεί τις ευχές των ανθρώπων της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: Neakriti.gr, Cretalive.gr και goodnet.gr

Περισσσότερα για την τελετή ενθρόνισης σε λίγο…

 

 

TOP NEWS