Μητσοτάκης: Δε θα αναθεωρήσουμε το άρθρο 3- Οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους είναι καθορισμένες

  • Dogma
μητσοτάκης

Για μία ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ, που θα σκύψει πάνω από τα προβλήματα όλων των Ελλήνων, μίλησε από τη Μαγνησία, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να λείψει κανείς από τις κάλπες της Κυριακής.

Σε διάλογο που είχε με έναν κληρικό, ο κ. Μητσοτάκης του είπε ότι παρότι το άρθρο 3 του Συντάγματος είναι στα προς αναθεώρηση άρθρα, εν τούτοις η ΝΔ δεν θα το αναθεωρήσει. Γιατί -όπως ανέφερε- οι σχέσεις Εκκλησίας και κράτους είναι και καθορισμένες και διακριτές.

Τι προβλέπει η αλλαγή στο άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Τι προβλέπει όμως το επίμαχο άρθρο; Σύμφωνα με την τρέχουσα διατύπωση, προβλέπονται τα εξής:

«1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού  τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη».

Με πληροφορίες από: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Γ. Ευθυμίου], ΑΠΕ-ΜΠΕ

TOP NEWS