Μητσοτάκης – Ιερώνυμος «σφράγισαν» τη συνεργασία Κράτους – Εκκλησίας με αφετηρία την περιοχή Σχιστού – Σκαραμαγκά

  • Dogma
μητσοτάκης

Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος «σφράγισαν» σήμερα μια  σημαντική πολυεπίπεδη συνεργασία Κράτους -Εκκλησίας ξεκινά από την περιοχή Σχιστού-Σκαραμαγκά. Την αναγκαιότητα να μπορεί η Εκκλησία να εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία της για να στηρίζει το σημαντικό κοινωφελές έργο της, υπογράμμισε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από την πλευρά του κ. Ιερώνυμος στάθηκε στην οικονομική αυτεξουσία που απολαμβάνει σήμερα η Εκκλησία, αλλά και στο διαχρονικά ζητούμενο που είναι η συνεργασία με το Κράτος.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σχιστό για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση Κτήματος που ανήκει στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ) έδωσαν το παρών ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο  πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του να έχει η Εκκλησία τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία της,  ώστε να στηρίζει το κοινωφελές έργο της. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά «σήμερα Μακαριότατε, κάνουμε αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα προκειμένου να γίνει πράξη ένα όραμα το οποίο είχατε και το οποίο πολλές φορές είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε. Το όραμα αυτό έγκειται στη δυνατότητα της Εκκλησίας να μπορέσει επιτέλους να αξιοποιήσει επ’ ωφελεία ολόκληρου του ελληνικού λαού την ακίνητη περιουσία που της έχει απομείνει».

«Η δε δυνατότητα ανάπτυξης ενός υπερσύγχρονου, φιλικού προς το περιβάλλον, κέντρου logistics, μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και όχι μόνο, φαντάζει ως αυτονόητη ανάγκη, αν λάβει κανείς υπόψη τη μεγάλη σημασία και τη δυναμική η οποία αναπτύσσεται στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν θέλω, επίσης, να πω πολλά πράγματα για την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε συνολικά ως κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική της Δυτικής Αττικής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «εκτός από την αναπτυξιακή πρωτοβουλία η οποία θα ξεδιπλωθεί σε αυτό τον χώρο, ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να φυτέψουμε πολλά καινούργια δέντρα και να αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες ένα μεγάλο πάρκο σε έναν χώρο ο οποίος σήμερα δεν είναι χώρος ο οποίος είναι επισκέψιμος».

Σημείωσε ακόμη πως η Εκκλησία πρέπει «να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία της και μέσα από τα έσοδα από αυτήν την ακίνητη περιουσία, να μπορεί να στηρίζει το εξαιρετικά πλούσιο και σημαντικό κοινωφελές της έργο».

Αρχιεπίσκοπος: Σήμερα η Εκκλησία απολαμβάνει οικονομική αυτεξουσία – Διαχρονικό ζητούμενο η συνεργασία με το Κράτος

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε «Όραμα μας είναι η καθολική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της περιοχής στο Σχιστό και των όμορων και εγγύτερων Δήμων της Αττικής», ενώ τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με το Κράτος υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για συνεργασία που και το Κράτος και η Εκκλησία της Ελλάδος διαχρονικά επιζητούν επί της αρχής, αλλά όχι πάντοτε με τον πιο ορθό τρόπο και ούτε πάντοτε επιτυχημένα.

«Βεβαίως έχουν περάσει 200 χρόνια από την εποχή του Όθωνος, τότε που η Αντιβασιλεία αντιμετώπιζε όχι μόνο τα εκκλησιαστικά κτήματα, αλλά και την ίδια την Εκκλησία ως «δημόσιο κτήμα», και μετά από πολλές ιστορικές περιπέτειες και διακυμάνσεις, σήμερα ευτυχώς η Εκκλησία της Ελλάδος απολαμβάνει την οικονομική αυτεξουσιότητα που της αρμόζει» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος, χωρίς να παραλείψει να σημειώσει  ότι ο μεγάλος κερδισμένος από αυτήν την συνεργασία θα είναι η πατρίδα μας.

Δυο λόγια για το έργο στο Σχιστό

Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε.», την οποία έχει ήδη συστήσει, επιδιώκει την ολιστική αξιοποίηση της συγκεκριμένης ιδιόκτητης έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε κομβική θέση καθώς συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά. Στη νέα προτεινόμενη χωροθέτηση, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Αναψυχής θα έχει διπλάσια έκταση σε σχέση με την υπάρχουσα.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του είναι περίπου τέσσερα χρόνια.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεργαστεί με τον δικαιούχο του έργου για την ωρίμανση και τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Νικαίας κ. Αλεξίου, Ιεραρχών, κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών στελεχών, υπογράφηκε σήμερα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας και του ΤΑΙΠΕΔ, για τη μελέτη αξιοποίησης του εκκλησιαστικού Κτήματος Σχιστού Σκαραμαγκά, συνολικής έκτασης 3.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και με σεβασμό στη νομολογία του ΣτΕ.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Κ.Υ.Ο. Αρχιμ. π. Νικόδημος Φαρμάκης παρουσίασε αναλυτικά το περιεχόμενο του έργου με την ονομασία «The Green Σχιστό» και τα ακριβή βήματα του σχεδιασμού του, τα οποία συγκροτούν το όραμα της Εκκλησίας της Ελλάδος, για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό έργο στον τομέα των logistics, με περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο, και στόχο να αναβαθμίσει ουσιαστικά το περιβάλλον, την ζωή των κατοίκων της περιοχής και να προσφέρει νέες ευκαιρίες ενίσχυσης και ανάπτυξης στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα να αναβαθμίσει σημαντικά το Λιμάνι του Πειραιά.

Η στενή συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ με την ΕΚΥΟ θα επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου, που θα δημιουργήσει τουλάχιστον 10.000 νέες θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και των όμορων Δήμων.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων είπε ότι: «Με τη συμφωνία ΕΚΥΟ – ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, με φιλόδοξους στόχους αλλά και απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα του πολίτη… To έργο αυτό θα ενδυναμώσει την χώρα μας, θα ωφελήσει το λαό μας, θα ενισχύσει την τοπική κοινωνία και την εθνική μας οικονομία, θα αφήσει για τις επόμενες γενεές ένα πράσινο αειθαλές αποτύπωμα… Όραμα μας είναι η καθολική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της περιοχής στο Σχιστό και των όμορων και εγγύτερων Δήμων της Αττικής». Κατέληξε δε, με την εξής φράση: «Περισσότερο πράσινο, περισσότερες και καλύτερες δουλειές, υγιεινό περιβάλλον, βιώσιμη ανάπτυξη»

Ο εξοχώτατος Προέδρος της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, μεταξύ άλλων είπε: «Σήμερα Μακαριώτατε, κάνουμε αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα προκειμένου να γίνει πράξη ένα όραμα το οποίο είχατε και το οποίο πολλές φορές είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε. Το όραμα αυτό έγκειται στη δυνατότητα της Εκκλησίας να μπορέσει επιτέλους να αξιοποιήσει επ΄ ωφελεία ολόκληρου του ελληνικού λαού την ακίνητη περιουσία που της έχει απομείνει».

«Η δε δυνατότητα ανάπτυξης ενός υπερσύγχρονου, φιλικού προς το περιβάλλον, κέντρου logistics, μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και όχι μόνο, φαντάζει ως αυτονόητη ανάγκη, αν λάβει κανείς υπόψη τη μεγάλη σημασία και τη δυναμική η οποία αναπτύσσεται στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν θέλω, επίσης, να πω πολλά πράγματα για την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε συνολικά ως κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική της δυτικής Αττικής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «εκτός από την αναπτυξιακή πρωτοβουλία η οποία θα ξεδιπλωθεί σε αυτό το χώρο, ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να φυτέψουμε πολλά καινούργια δέντρα και να αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες ένα μεγάλο πάρκο σε έναν χώρο ο οποίος σήμερα δεν είναι χώρος ο οποίος είναι επισκέψιμος».

«Εμείς θέλουμε η Εκκλησία να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία της και μέσα από τα έσοδα από αυτήν την ακίνητη περιουσία, να μπορεί να στηρίζει το εξαιρετικά πλούσιο και σημαντικό κοινωφελές της έργο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που εκδόθηκε από το Γραφείο του κ. Πρωθυπουργού τονίζεται ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε.», την οποία έχει ήδη συστήσει, επιδιώκει την ολιστική αξιοποίηση της συγκεκριμένης ιδιόκτητης έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε κομβική θέση καθώς συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά. Στη νέα προτεινόμενη χωροθέτηση, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Αναψυχής θα έχει διπλάσια έκταση σε σχέση με την υπάρχουσα.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του είναι περίπου τέσσερα χρόνια.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεργαστεί με τον Δικαιούχο του έργου για την ωρίμανση και τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων».

Εκ του Γραφείου Τύπου

της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS