Μητσοτάκης στο συνέδριο της Unesco: Θλιβερή και προκλητική η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας

  • Dogma

Την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας από την Τουρκία έφερε ως θλιβερό παράδειγμα καταστροφής των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διεθνές συνέδριο της Unesco για την επέτειο των 50 χρόνων από την Σύμβαση για την προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς στους Δελφούς.

«Με την διεθνή κοινότητα να είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις πρέπει να αναρωτηθούμε πως θα υλοποιούνται οι θεμελιώδεις αρχές των συμβάσεων και πως θα αντιμετωπίσουμε νέες απειλές και πως θα απαντήσουμε σε αυτές με τις οποίες δυστυχώς είμαστε οι ίδιοι αντιμέτωποι για παράδειγμα η πρόσφατη βεβήλωση ενός μνημείου πολύ κοντά στην καρδιά μας, της Αγίας Σοφίας. Τα όσα έγιναν εκεί σε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, είναι μια θλιβερή και προκλητική παραβίαση όσων αντιπροσωπεύει ο οργανισμός», είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Είναι απαράδεκτο την ώρα που προσπαθούμε να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι και προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας να υπάρχουν εκείνοι που επιχειρούν να μας γυρίσουν πίσω σε άλλες εποχές διχασμού».

TOP NEWS