Μνήμη Αγίας Παρασκευής στην Αληθινή Σύρου

  • Dogma
παρασκευής

Με την καλούμενη θρησκευτική ευλάβεια και πίστη τιμήθηκε η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στη Σύρο.

Στον περίβλεπτο Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, πάλαι ποτέ Καθολικό διαλαμψάσης Ιεράς Μονής, στην περιοχή της Αληθινής, επί κτήματος ιδιοκτησίας σήμερα του Πλοιοκτήτου και Μεγάλου Ευεργέτου της Ιεράς Μητροπόλεως και της Ελλάδος απάσης κ. Αθανασίου Μαρτίνου, όπου το 1901 φιλοξενήθηκε ο Άγιος Νεκτάριος, Επίσκοπος Πενταπόλεως, φιλοξενηθείς υπό του τότε ιδιοκτήτου, αοιδίμου Μητροπολίτου Σύρου Μεθοδίου Παπαναστασοπούλου, τελέσθηκε απόψε ο εόρτιος Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, συμπαραστατουμένου από τον Αρχιερατικό Επίτροπο και Εφημερίους της Σύρου, με την παρουσία του ζεύγους των Ευεργετών Μαρίνης και Αθανασίου Μαρτίνου, του Εφοπλιστού κ. Γ. Προκοπίου, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Ν. Λειβαδάρα και Δημοτικών Συμβούλων, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών κ. Μ. Δαδάου, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΝΕΧ κ. Πάνου Ξενοκώστα, του Προέδρου του Συνδέσμου Συριανών κ. Δημ. Βαφία, του Προϊσταμένου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστου Καφτηράνη ,και μεγάλου πλήθους πιστών, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι, οι οποίοι αδιαλείπτως προσήρχοντο να προσκυνήσουν την εφέστιο εικόνα του Ναού, από ενωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, αναφέρθηκε στους τρεις πειρασμούς, που αντιμετώπισε η Αγία Παρασκευή, τη διεφθαρμένη ατμόσφαιρα της Ρώμης, την πρόωρη ορφάνια και το μεγάλο πλούτο, που σε νεαρώτατη ηλικία κληρονόμησε από τους γονείς της, και υπογράμμισε τη φρόνηση και το θαρρος με τα οποία αντιμετώπισε και τους τρεις πειρασμούς, με αποκορύφωμα το μαρτυρικό της θάνατο για την πίστη του Χριστού, τονίζοντας ότι κατέλιπε σε όλους και ιδιαίτερα τους νέους, μηνύματα ζωής και υποδείγματα αντιμετώπισης και υπέρβασης των δυσκολιών της ζωής!

Ευχαρίστησε, τέλος, και συνεχάρη τον παριστάμενο Μεγάθυμο Εθνικό Ευεργέτη, Προνοιάρχη και Σεβαστοκράτορα του Ιερού Ναού κ Αθανάσιο Μαρτίνο για τις πολλαπλές ευεργεσίες του προς την Ιερά Μητρόπολη, τον κ. Γ. Προκοπίου για την προσφορά του στην Εθνική Οικονομία, τον Πρόεδρο της ΟΝΕΧ κ. Πάνο Ξενοκώστα για τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της Σύρου, μέσω της λειτουργίας του ΝΕΩΡΙΟΥ, ευχήθηκε στο Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης κ. Ν. Λειβαδάρα ένα θέρος χωρίς κόκκινες γραμμές και προβλήματα για τη Σύρο, και ευχήθηκε σε όλους για ένα καλό και ασφαλές θέρος.

Αύριο το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ θα πλεύσει στην Άνδρο και την Τρίτη, 27 Ιουλίου, το πρωί θα ιερουργήσει στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος, στην οποία φυλάσσεται η χαριτόβρυτος Κάρα του Αγίου.

 

TOP NEWS