Μνήμη Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης στη Μητρόπολη Χαλκίδος

  • Dogma
χαλκίδος

Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, το απόγευμα, ο Ποιμενάρχης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον πανηγυρίσαντα Ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην συνοικία Ξηρόβρυση Χαλκίδος και χοροστάτησε κατά τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, με την συμμετοχή και άλλων Κληρικών της Χαλκίδος, της Δημάρχου Χαλκιδεών κ. Έλενας Βάκα, άλλων συνεργατών της Αντιδημάρχων, Προέδρων Οργανισμών και πολλών προσκυνητών των Αγίων Μαρτύρων.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία, αναλύοντας το όνομα της, όχι ως προσηγορία, αλλά ως εκφραστικό της σχέσης της με την σοφία του Θεού, που χαρίζεται στους ανθρώπους όταν μένουν πιστοί στο θέλημά Του και εκφράζεται στη ζωή μας όταν αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε τον παρόντα καιρό, ως έργο διάβασης προς τα μέλλοντα και αιώνια. Και επεσήμανε ότι αν αυτά τα δύο γίνουν ξανά τα θεμέλια της διαπαιδαγώγησης των νέων ανθρώπων, ώστε να φρονούν κι εκείνοι τα του Θεού, τότε θα απολαμβάνουμε αγαθούς καρπούς από την καλλιέργεια των παιδιών μας.

Τους ύμνους της Εορτής έψαλλαν θαυμασιώτατα Ιεροψάλτες της Πόλεώς μας, Καθηγητές και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, ενώ όλη η ιερά ακολουθία μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7 fm).

Την Παρασκευή 17  Σεπτεμβρίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τους Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου-Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, Δαμασκηνό Παπακωνσταντίνου-Εφημέριο της Ενορίας Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος και τον Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο, μετέβη στο μικρό και μακρινό χωριό της Αγίας Σοφίας Μεσσαπίων, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντος και του Εφημερίου της Ενορίας Μύλων Μεσσαπίων, Πρεσβ. Ιωάννου Καραντάκη και εκκλησιασθέντος του αφυπηρετήσαντος Εφημερίου της πανηγυριζούσης Ενορίας, Σακελλ. Σταύρου Τσοκάνη.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στη διαπαιδαγώγηση των τριών αγίων αδελφών, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, που έλαβαν από την μητέρα τους, Αγία Σοφία και στα μαρτύριά τους, τα οποία αποδεικνύουν τη στενή σχέση που είχαν με τον Χριστό. Στην ίδια στενή σχέση με τον Χριστό προσκάλεσε όλους τους προσελθόντες στην πανήγυρη πιστούς, την οποία μπορούν να καταφέρουν με την μετάνοια, την συνεχή καλλιέργεια των αρετών και την συχνή θεία κοινωνία.

Μετά την Θεία Λειτουργία επικοινώνησε πατρικά και εγκάρδια, όπως πάντα, με τους ευσεβείς κατοίκους αυτής της μικρής Ενορίας της Ιεράς μας Μητροπόλεως και τους προσκυνητές που προσήλθαν για την Εορτή.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Παπανικολάου, Αλέξανδρος Γραμματικός.

TOP NEWS