Μνήμη Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στη Μητρόπολη Χαλκίδος

  • Dogma
χαλκίδος

Mε λαμπρότητα εορτάσθηκε τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, η Ιερά Πανήγυρις του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.

Στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό του Μαντουδίου, την παραμονή χοροστάτησε κατά τον Μεγάλο Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρισόστομος,  πλαισιούμενος από πολλούς Κληρικούς, με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου.

Μετά την αρτοκλασία, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον μαθητή της Α΄ Γυμνασίου Ιωάννη Μάρκου, υιό του Εφημερίου της πανηγυριζούσης Ενορίας Οικον. Νικολάου Μάρκου. Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο περί του τιμώμενου αγίου, ότι το όνομα Ιωάννης σημαίνει δώρο Θεού και πράγματι ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος είναι δώρο Θεού για τον κόσμο και την Εκκλησία, καθώς η ιερά υμνολογία αναφέρει ότι, τους ανθρώπους, μέχρι το τέλος μας εξεπαίδευσε, θεολογείν τον Πατέρα και τον Υιόν και το Άγιο Πνεύμα. Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον νέο Αναγνώστη να έχει την άνωθεν φώτιση και να αναγιγνώσκει εν τη Εκκλησία τα ιερά κείμενα, αλλά να καλλιεργήσει εντονότερα την κατ’ ιδίαν μελέτη τους.

Ακολούθησε λιτάνευση του ιερού εικονίσματος του αγίου Ιωάννου με έντονη και συγκινητική την παρουσία και την συμμετοχή νέων ανθρώπων, ως εκπροσώπων σχολικών μονάδων ή συλλόγων, είτε ως ιεροπαίδων, αλλά και κατά μεγάλες συντροφιές προσκυνητών. Η κορύφωση της λιτανευτικής πομπής ήταν η δέηση που τελέσθηκε στην κεντρική πλατεία του Μαντουδίου, παρουσία του Βουλευτού Ευβοίας κ. Αθανασίου Ζεμπίλη, του Εντεταλμένου Περ. Συμβούλου για θέματα τουρισμού, αθλητισμού και εθελοντισμού κ. Ηλία Μπουρμά, του Δημάρχου Μαντουδίου-Λίμνης Αγ. Άννας κ. Γεωργίου Τσαπουρνιώτη, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και τοπικών φορέων.

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν οι Καθηγητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος κ. Γεώργιος Καραγκούνης-Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος και Δημήτριος Παπαβασιλείου-Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Αγ. Αναργύρων Λ. Αιδηψού με μαθητές τους, ο Ιεροψάλτης του πανηγυρίζοντος Ι. Ναού κ. Ανδρέας Ματσούκας και προσελθόντες εκ των πέριξ Ενοριών καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες.

Το πρωί της Τρίτης  26 Σεπτεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος, όπου ήγε τα ονομαστήριά του ο  Προϊστάμενος της Ενορίας, Αρχιμ. Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος. Εκεί, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στην προσωπικότητα και την προσφορά του Αποστόλου και Ευαγγελιστού εν τη Εκκλησία. Κλείνοντας ευχήθηκε στον εορτάζοντα π. Ιωάννη και συνεχάρη τους μαθητές του 19ου Δημ. Σχολείου Χαλκίδος για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους.

 

TOP NEWS