Μνήμη Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου στη Μητρόπολη Χαλκίδος

  • Dogma
νικοδήμου

Την ιερά μνήμη του επιφανούς εκπροσώπου των Κολλυβάδων Αγίων, Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, ο οποίος συγκαταλέγεται και στην σεπτή χορεία των Ευβοέων Αγίων, αφού ασκήθηκε στην Νήσο Σκυροπούλα για ένα διάστημα, πανηγύρισε η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ενοριακός Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μαρκατών της Ενορίας Παγώντος Μεσσαπίων, τον οποίον, ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος κυρός Νικόλαος (Σελέντης), κατά τα Εγκαίνιά του, αφιέρωσε και στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη.

Έτσι, το πρωί της 14ης Ιουνίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκονο Νικόλαο Πριμηκύριο, μετέβη στις Μαρκάτες, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία λειτουργία με συλλειτουργούς τους συνοδούς του Κληρικούς, τον παρεπίδημο εκ της Ι. Μητροπόλεως Ν. Σμύρνης, Πρωτοπρεσβ. Νικόλαο Κουτρουμάνο-Προϊστάμενο του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκο Καλαμακίου και τον Εφημέριο της Ενορίας Πρεσβ. Κωνσταντίνο Πρατζίκο και των πιστών Ενοριτών, και χριστιανών από την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν τον Άγιο Νικόδημο.

Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, στην οποία έψαλλε ο κ. Στυλιανός Μπενής με μαθητές του, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στην ορθόδοξη πατερική φυσιογνωμία του Αγίου Νικοδήμου, χαρακτηρίζοντάς τον, όπως και η ιερή υμνολογία σοφό, όχι απλώς επειδή ήταν κάτοχος, αλλά κυρίως διότι έκανε, δια της ασκήσεως, ολόκληρο τον εαυτό του σκήνωμα της του Θεού Σοφίας, δηλαδή του ίδιου του Ιησού Χριστού, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον προκάτοχό του Νικόλαο, ο οποίος καθιέρωσε την πανήγυρη και προέτρεψε τους πιστούς είναι και εκείνοι εραστές της Σοφίας του Θεού, με την μελέτη των Θείων Γραφών, την συμμετοχή στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και την συχνή Θεία Κοινωνία.

Μετά την Θεία Λειτουργία προσεφέρθη από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας πρωινό γεύμα με πολλή αγάπη προς όλους τους ευλαβείς πανηγυριστές.

TOP NEWS