Μνήμη Μικρασίας στη Μητρόπολη Χαλκίδος

  • Dogma
χαλκίδος

Με ιδιαίτερα κατανυκτικό τρόπο εορτάσθηκε η εκατοστή επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής στη Μητρόπολη Χαλκίδος,

Στη Μητρόπολη Χαλκίδος, τίμησαν τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, ημέρα κατά την οποία τιμώνται οι εθνοϊερομάρτυρες μητροπολίτες Χρυσόστομος Σμύρνης, Αμβρόσιος Μοσχονησίων, Γρηγόριος Κυδωνιών, Προκόπιος Ικονίου Ευθύμιος Ζήλων και οι μετ’ αυτών αναιρεθέντες μάρτυρες κατά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Κέντρο των εκδηλώσεων μνήμης ήταν ο Ενοριακός Ι. Ναός Αγ. Νικολάου Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία ο  Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τους Πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη-προϊστάμενο της Ενορίας και τον συνεφημέριό του Χαράλαμπο Ταραμίγκο και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

Προς τους εκκλησιασθέντες πιστούς και τους ακροατές του Ραδιοφωνικού σταθμού της Ι. Μητροπόλεως (97,7fm), από τον οποίο μεταδόθηκαν απευθείας οι ιερές ακολουθίες, αναγνώσθηκε η Εγκύκλιος της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα την συμπλήρωση εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Επίσης, σε συνεργασία του Δήμου Χαλκιδέων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων και κατοίκων Νεάπολης Χαλκίδος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου, ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως όσων θανατώθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν νά πάρουν τόν δρόμο της προσφυγιάς κατά τή διάρκεια τής Γενοκτονίας του Ελληνισμού.

Σχετική ομιλία, εκφώνησε η κ. Ουρανία Τσάπελη-Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων και κατοίκων Νεάπολης Χαλκίδος και μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων της πλατείας Αγίου Νικολάου.

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Γαβριήλ

TOP NEWS