Μνημόσυνο όλων των προκατόχων του από τον Ιεραπύτνης Κύριλλο

  • Dogma
ιεραπύτνης

Μνημόσυνο όλων των προκατόχων του Αρχιερέων τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος την Κυριακή του Αντίπασχα στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Αγιασμένου Ιεράπετρας.

Την Κυριακή του Θωμά, 1 Μαΐου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στην γυναικεία Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Αγιασμένου Ιεράπετρας, κατά την παράδοση των τελευταίων εκατόν τριάντα χρόνων. Στο τέλος τέλεσε Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών πάντων των προκατόχων του Αρχιερέων και των Μοναζουσών, που αναπαύονται στο κοιμητήριο της Μονής.

Στο κήρυγμά του τόνισε την «καλή απιστία» του Αποστόλου Θωμά και σημείωσε πως υπάρχουν στιγμές που ο καθένας μας ως άνθρωπος χρειάζεται απτές αποδείξεις για να πιστέψει στον Χριστό, στο κήρυγμα και τις εντολές του, πολύ περισσότερο για να αποδεχθεί τον Σταυρό και την Ανάστασή του. Όμως ο Θεάνθρωπος και Αναστάς Κύριος δεν διστάζει να δείξει σε όλους μας «τους τύπους των ήλων», να μας αφήσει να τον ψηλαφήσουμε, να τον αισθανθούμε και να τον αγγίξουμε και να μην γίνουμε άπιστοι αλλά πιστοί. Και τότε πιστεόυμε και αναφωνούμε, όπως ο Θωμάς, «ο Κύριός μου και ο Θεός μου, δόξα σοι».

Επίσης, ο Σεβ. αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη και σπουδαία μορφή εκ των προκατόχων του μακαριστού Επισκόπου Ιεροσητείας Αμβροσίου Σφακιανάκη (1890-1929), ο οποίος μετά την ανεύρεση του αγίου λειψάνου του αγνώστου Αγίου (Αγιασμένος) ανήγειρε την Μονή, τον ναό και όλο το κτηριακό συγκρότημα και την εποχή του χρησιμοποιούσε τον χώρο ως Αρχιερατική κατοικία (Επισκοπείο), στην οποία είχε φιλοξενήσει σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος της Μονής π. Κωνσταντίνος Κεντριστάκης και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ έψαλε ιεροψαλτικός χορός με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη.

Εκκλησιάσθηκαν πολλοί πιστοί από την Ιεράπετρα, ανάμεσά τους και ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Αστροπεκάκης.

TOP NEWS