Μνημόσυνο του ηγουμένου της μονής Αρκαδίου

  • Dogma

Με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου πραγματοποιήθηκε χθες στην μονή Αρκαδίου το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Καθηγουμένου της μονής αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Ανθίμου Καλπάκη.

Με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου πραγματοποιήθηκε χθες στην μονή Αρκαδίου το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Καθηγουμένου της μονής αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Ανθίμου Καλπάκη.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, ο οποίος προέστη της θείας λειτουργίας, συλλειτούργησαν ο μητρόπολης Ρεθύμνης κ. Ευγένιος και πλήθος ιερέων από την μητρόπολη και από άλλες εκκλησιαστικές επαρχίες της Κρήτης, μεταξύ των οποίων ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος και οι Ηγούμενοι της μονής Αγκαράθου, Αρχιμ. Γεράσιμος Μαρματάκης, της μονής Πρέβελη, Αρχιμ. Ιάκωβος Λυκάκης, της μονής Αρσανίου, Αρχιμ. Ευφραίμ Μανουσάκης, της μονής Ρουστίκων, Αρχιμ. Ιωάννης Κουφουδάκης και της μονής Δισκουρίου, Αρχιμ. Ραφαήλ Μαϊνωλάς.

Παρέστησαν οι τοπικές αρχές και πολλοί πιστοί, οι οποίοι κατέκλυσαν το Καθολικό της ιστορικής μονής Αρκαδίου, για να αποδώσουν την οφειλόμενη τιμή στον αείμνηστο Καθηγούμενο και να προσευχηθούν για την μετά των αγίων ανάπαυση της μακαρίας ψυχής του.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας τελέσθηκε το μνημόσυνο και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της μητρόπολης Ρεθύμνου, πρωτ. Νικόλαος Νικηφόρος, ομίλησε κατάλληλα για το πρόσωπο και την προσφορά του μακαριστού Ηγουμένου στην Εκκλησία και στην μονή Αρκαδίου και ανέγνωσε το Σεπτό Πατριαρχικό Συλλυπητήριο Γράμμα που απέστειλε προς τον κ. Ευγένιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος ομίλησε με θερμούς λόγους για τον αοίδιμο Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου και Καθηγούμενο της Μονής Αρκαδίου Άνθιμο Καλπάκη και ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Ρεθύμνου για την δυνατότητα και την ευλογία που του δόθηκε να παραστεί και να προεξάρχει του μνημοσύνου.

Ο μητροπολίτης Ρεθύμνης κ. Ευγένιος ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Αρχιεπίσκοπο για την τιμή και την ευλογία που επιδαψίλευσε στην τοπική εκκλησία η παρουσία του, καθώς και τους ευσεβείς άρχοντες του τόπου και τον πιστό λαό για την αθρόα συμμετοχή τους. Μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Ρεθύμνης είπε:

«Σεβασμιώτατε και πολυφίλητε Γέροντα,
Με βαθειά ευγνωμοσύνη Σας ευχαριστούμε για την τιμή που επιδαψιλεύετε σήμερα στην Τοπική μας Εκκλησία, σ’ αυτό το ιστορικό Μοναστήρι, στην Αδελφότητά του και σε όλους εμάς, τον Κλήρο και το λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Προσφυέστατα αναφερθήκατε στο Αρκάδι. Και είπατε πως το Αρκάδι έχει αυτά που φαίνονται και θησαυρίζει αυτά που δεν φαίνονται. Και ο π. Άνθιμος, ο μακαριστός Ηγούμενός του, ήταν απ’ αυτούς που φαίνονταν και σήμερα δεν φαίνεται, αλλά υπάρχει. Υπάρχει και θα υπάρχει όσο υπάρχει το Αρκάδι. Γιατί το αγάπησε, γιατί το τίμησε, γιατί το σεβάστηκε, γιατί στάθηκε στο ύψος της προσφοράς και της θυσίας του, γιατί έκανε, όπως τους πριν από αυτόν, και τη δική του ζωή θυσιαστικό ολοκαύτωμα εδώ μέσα. Για τον Χριστόν, για την Εκκλησία, για όλους και για όλα. Δόξα τω Θεώ για το πέρασμα του π. Ανθίμου από τούτο τον κόσμο και από την Εκκλησία μας.

Εμείς, Σεβασμιώτατε, σήμερα τελούμε το Μνημόσυνό του με αγία απλότητα και ταπείνωση, γιατί έτσι θα το ήθελε και εκείνος, που ήταν απλός, ταπεινός και προπάντων αφτιασίδωτος και ανυπόκριτος. Από αυτούς τους ανθρώπους που τόσο έχομε ανάγκη σήμερα να βλέπομε δίπλα μας, κοντά μας και μαζί μας. Και να παίρνομε παράδειγμα, για να γινόμαστε το ίδιο, όταν ο κόσμος και η ζωή μας, μας αναγκάζουν συχνά-πυκνά, με η χωρίς την θέλησή μας, να ζούμε υποκριτικά.

Αυτόν, λοιπόν, τον ανυπόκριτο άνθρωπο, τον αληθινό Μοναχό, που διέσωσε και έφθασε μέχρι τις ημέρες μας το ήθος και το φρόνημα του Κρητικού Μοναχισμού και μας το παρέδωσε, τιμούμε σήμερα».

Μετά την θεία λειτουργία και το μνημόσυνο, τελέσθηκε αρχιερατικό τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Ηγουμένου και παρετέθη φιλοξενία σε όλους στην Τράπεζα της μονής Αρκαδίου.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΟΝΗΣ ΑΡΚΑΔΙΟΥ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΟΝΗΣ ΑΡΚΑΔΙΟΥ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΟΝΗΣ ΑΡΚΑΔΙΟΥ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΟΝΗΣ ΑΡΚΑΔΙΟΥ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΟΝΗΣ ΑΡΚΑΔΙΟΥ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΟΝΗΣ ΑΡΚΑΔΙΟΥ

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ