Μονή Αγ. Νεκταρίου στην Αίγινα: Το θαυματουργό μοναστήρι

  • Dogma Newsroom

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα, ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του νησιού και τόπος έλξης για χιλιάδες προσκυνητές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου: τι πρέπει να γνωρίζετε

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα είναι ένα από τα μεγαλύτερα Μοναστήρια της Ελλάδας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες των Βαλκανίων.  Θεωρείται θαυματουργό, καθώς ο Άγιος Νεκτάριος ή Νεκτάριος Πενταπόλεως ή Νεκτάριος Αιγίνης (1 Οκτωβρίου 1846 – 9 Νοεμβρίου 1920) είναι ένας σύγχρονος άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.  Μάλιστα πιστεύεται ότι πραγματοποίησε θαύματα ενώ βρισκόταν ακόμα εν ζωή.

Το Μοναστήρι ξεκίνησε να λειτουργεί από τον ίδιο τον Άγιο Νεκτάριο. Σε ένα παλιό εγκαταλελειμμένο μοναστήρι, στη θέση Ξάντος, βρήκε το μέρος που ήθελε να εγκατασταθεί μέχρι το τέλος της ζωής του. Υπό την καθοδήγησή του, το μοναστήρι άρχισε να επαναλειτουργεί με 4 νέες και 3 παλαιότερες μοναχές που ήδη μόναζαν εκεί.

Τα θαύματα του Αγ. Νεκταρίου

Δύο γεγονότα σημάδεψαν από την αρχή την παρουσία του Αγίου στην Αίγινα και έκαναν το μοναστήρι σχεδόν αμέσως λαοφιλές. Η θεραπεία ενός δαιμονισμένου νεαρού και η βροχή μετά από εκτεταμένη ανομβρία 3 ετών, ύστερα από λειτουργία και δέηση στο Θεό για να βρέξει. Την επόμενη μέρα μετά τη λειτουργία που τέλεσε ο Αγ. Νεκτάριος ξεκίνησε να βρέχει, γεγονός που οι ντόπιοι θεώρησαν σημαδιακό. Σταδιακά, άρχισαν να συρρέουν στην Αίγινα πιστοί από όλη την Ελλάδα. Με τις δωρεές τους ενίσχυαν την ανέγερση της Μονής και, παράλληλα, βοηθούσαν το φιλανθρωπικό της έργο.

Το μυστήριο με το λείψανο

Ο Άγιος Νεκτάριος – που πλέον είναι ο προστάτης της Αίγινας – πέθανε το 1920 από καρκίνο του προστάτη. Δεν ανακηρύχθηκε Άγιος αμέσως όταν πέθανε παρά έπειτα από 40 χρόνια. Το μεγαλύτερο ίσως μυστήριο είναι ότι το λείψανο του Αγίου Νεκταρίου, παρά τις τρεις ταφές και εκταφές, παρέμεινε αναλλοίωτο για περισσότερο από 30 χρόνια!

Σήμερα ο τάφος και η κάρα του Αγίου, βρίσκονται στον νέο ναό στην Αίγινα και η φήμη τους ξεπερνούν γεωγραφικούς και θρησκευτικούς περιορισμούς.

Το Μοναστήρι –Τοποθεσία και πρόσβαση

Το Μοναστήρι είναι, από την αρχή λειτουργίας του μέχρι και σήμερα, ένα μοναστήρι που φιλοξενεί 14 μοναχές (γυναικείο Μοναστήρι). Είναι χτισμένο πάνω σε πλαγιά, και για αυτό ο χώρος της εκκλησίας με το χώρο του Μοναστηριού ενώνονται με τα χαρακτηριστικά ανηφορικά σκαλοπάτια του Ναού.

Το καθολικό της μονής είναι μια μεγαλοπρεπής εκκλησία με δύο υψηλά κωδωνοστάσια. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι τα κόκκινα τόξα των παραθύρων που διατάσσονται σε τέσσερις σειρές. Εκτός από την εκκλησία, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τους χώρους όπου μόνασε και έγραψε ο Άγιος, καθώς και τα πολλά αφιερώματα των προσκυνητών.

Στο ναό της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Νεκταρίου, όπως σε όλα τα ελληνικά ορθόδοξα Μοναστήρια, επιτρέπεται η είσοδος μόνο με μακρύ ρούχο (όχι ανοιχτές μπλούζες, κοντά παντελόνια, φορέματα ή φούστες). Οι άνδρες, αντίστοιχα, φορούν μακριά παντελόνια και πρέπει να έχουν καλυμμένους τους ώμους.

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου προσφέρει επίσης ξενώνες, που μπορούν να φιλοξενήσουν τους πιστούς κατά τη διάρκεια της νύχτας – καλό είναι όμως πριν να έχετε επικοινωνήσει με τη Μονή, για να ρωτήσετε περισσότερες πληροφορίες για τη διαθεσιμότητά τους.

Η πρόσβαση προς το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου είναι εύκολη με αυτοκίνητο, μηχανή ή και ποδήλατο, ενώ υπάρχουν και ΚΤΕΛ που ενώνουν το λιμάνι της Αίγινας και την Αγία Μαρίνα με το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου 2 φορές την ημέρα.

Η γιορτή του Αγίου Νεκταρίου

Η γιορτή του Αγίου Νεκταρίου είναι στις 9 Νοεμβρίου, που είναι η ημέρα της κοίμησής του. Κάθε χρόνο στις 9 Νοεμβρίου γίνεται λιτανεία στην παραλία της Αίγινας προς τιμήν του. Στη λιτανεία λαμβάνουν μέρος οι μαθητές των σχολείων του νησιού. Τη μέρα αυτή συρρέει πλήθος κόσμου τόσο στο μοναστήρι για προσκύνημα, για να παρακολουθήσει την τιμητική λιτανεία, όσο και στην πόλη του νησιού. Η μονή, εκτός από τις 9 Νοεμβρίου, γιορτάζει και στις 3 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου.

TOP NEWS