«Μουσικές από την Πόλη, τη Μικρασία και το Αιγαίο»

  • Dogma
μουσικές

Μουσικές από την Πόλη, τη Μικρασία και το Αιγαίο θα απολαύσει το Βολιώτικο κοινό στον αύλειο χώρο της Ευαγγελίστριας της Νέας Ιωνίας, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022.

Με μια ακόμη νέα μουσική εκδήλωση πρωτοπορεί η συνεργασία των φορέων που διοργανώνουν τις τιμητικές εκδηλώσεις για το 2022, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

Έχει σκοπό, πέραν των άλλων, να προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, εντελώς δωρεάν, μουσικές εκδηλώσεις υψηλής πολιτιστικής αξίας.

Η Νέα Ιωνία του Βόλου, συνεχίζει να είναι επίκεντρο με το σύμβολό της, την Ευαγγελίστρια, στη συνέχεια της σημαντικής αυτής επετείου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, δια του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον Πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Νέας Ιωνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ»,     η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων»,

Στη συνέχεια των κοινωνικών επαφών και των πολιτιστικών εκδηλώσεων Μνήμης, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ανάγκη των δημοτών για ψυχαγωγία και μουσική ενημέρωση, η συγκεκριμένη δράση έρχεται να συμπληρώσει με την φιλοξενία αξιόλογων μουσικών συνόλων από την Ελλάδα, που στοχεύουν να «παντρέψουν» τον μουσικό πλούτο της Μικρασίας με τον πολιτισμό και την τέχνη, αναδεικνύοντας την ιστορική κληρονομιά της νέας περιοχής εγκατάστασης των προσφύγων με τη μουσική και το τραγούδι.

Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε, από την πλευρά μας, συνδιοργανώνοντας ένα ενιαίο συλλογικό πρόγραμμα που καλύπτει όλο το επετειακό έτος 2022 με εκδηλώσεις Μνήμης, θρησκευτικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές και μουσικές από τη Πόλη τη Μικρασία και το Αιγαίο, στην ανανέωση της πολιτιστικής δράσης του τόπου μας, και να βρει την ανταπόκριση που αξίζει στην τοπική κοινωνία.

Οι trio Peran μας ταξιδεύουν εντός και πέραν των συνόρων αναδεικνύοντας μουσικές παραδόσεις του ελλαδικού χώρου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ένα βιολί, ένα λαούτο και ένα νέι, φέροντας το καθένα τη δίκη του παράδοση, συναντώνται στη Θεσσαλονίκη, ανακαλύπτοντας την πολυδιάστατη φύση τους. Παραδοσιακοί σκοποί από τη νησιωτική και στεριανή Ελλάδα, τραγούδια από τα παράλια της Μ. Ασίας, έρχονται στο σήμερα, εκεί όπου τα όρια μεταξύ σύγχρονου και παραδοσιακού δεν είναι πλέον αισθητά.

Οι Trio Peran αποτελούνται από τους:

Μάκης Μπακλατζής: βιολί & τραγούδι

Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά: νέι & τραγούδι

Γιάννης Καρακαλπακίδης: λαούτο

 

TOP NEWS