Μουσικοχορευτική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

  • Dogma
εκδήλωση

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, το απόγευμα, στον προαύλειο χώρο του Γενικού Λυκείου Ωρωπού «Μίκης Θεοδωράκης», Μουσικοχορευτική εκδήλωση–αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή σε συνεργασία με τον Πολιτιστικού και Πνευματικού Ομίλου Ν. Παλατίων Ωρωπού, με την ευγενική χορηγεία του Δήμου Ώρωπού, παρουσία του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμ. π. Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος, ο Ιεροκήρυξ Αρχιμ. π. Νικάνωρ Καραγιάννης, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Συνοδικής Μονής του Αγίου Συμεών Νέου Θεολόγου Καλάμου, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. π. Χρίστος Κυριακόπουλος, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι, Πεύκης-Μεταμορφώσεως, Ωρωπού-Καπανδριτίου, πολλοί κληρικοί και πλήθος κόσμου.

Στην αρχή της Εκδηλώσεως ο Πρωτ/ρος π. Χαραλάμπης Θεοδώσης, διευθυντής του Γραφείου Νεότητος, παρουσίασε τις Εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα με αφορμή την ανωτέρω επέτειο αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο Ποιμενάρχης Κηφισίας, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο ότι το έτος 1922 είναι ένα έτος ορόσημο στην Ιστορία της Ελλάδος. Η Ελλάδα μετά από συνεχείς νίκες και θριάμβους κατέληξε στην πιο οδυνηρή ήττα της μέχρι τότε πορείας της και αναγκάστηκε να ζήσει τον ξεριζωμό χιλιάδων κατοίκων της Ιωνίας. Η εγκατάσταση όμως των προσφύγων της Ιωνικής και Αιολικής Γης στην Μητροπολιτική Ελλάδα, βοήθησε τα μέγιστα στην πολιτισμική ανάδειξη της καττεραγμένης τότε Ελλάδος και συνέβαλλε ώστε μετά από δεκαποκτώ χρόνια, το 1940, η «μικρή» Ελλάδα να αναφωνήσει ένα «μεγάλο» ΟΧΙ στις υπερφίαλες απαιτήσεις της ναζιστικής Γερμανίας. Τέλος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, τον Διευθυντή του ΓΕ.Λ Ωρωπού και όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση του Αφιερώματος, το οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία από απόψεως συμμετοχής κόσμου. Συνεχάρη τον ομιλητή, τους χορευτές και τους μουσικούς που πλαισίωσαν την εκδήλωση.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Μιχαήλ Πολυχρόνης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Πνευματικού Ομίλου Ν. Παλατίων Ωρωπού, ο οποίος ανεφέρθη στα θλιβερά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής και του βίαιου ξεριζωμού των Ελλήνων από τις πατρογονικές εστίες τους.

Αμέσως μετά τα χορευτικά Συγκροτήματα των: α) Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ωρωπού, β) Πολιτιστικού και εξωραιστικού Συλλόγου Νέας Πολιτείας Ωρωπού, γ) Πολιτιστικού και Πνευματικού Ομίλου Νέων Παλατίων Ωρωπού, δ) Εργαστηρίου Πολιτισμού Ν. Αρτάκης «Παναγία η Φανερωμένη», ε) Πολιτιστικού και Πνευματικού Ομίλου Νέων Παλατίων Ωρωπού, στ) Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, ζ) Κατηχητικής Συντροφιάς Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Σκάλας Ωρωπού, η) Συλλόγου Ποντίων Ωρωπού «Ο Εύξεινος Πόντος», θ) Πολιτιστικού & Πνευματικού Συλλόγου Σκάλας Ωρωπού ι) Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Κρητών Δήμου Ωρωπού «Η Κρήτη» κ) Πανευβοικού Συλλόγου Καππαδόκων «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος» λ) Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», χόρεψαν παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια συνοδεία μουσικών οργάνων.

Συμμετείχαν οι μουσικοί:

Τραγούδι: π. Ιωάννης Μάνος, Παναγίωτης Σδούκος, Φωτεινή Κομπορόζου

Βιολί: Κωνσταντίνος Χρυσικόπουλος, Κλαρίνο: Τιμολέων Ντέμος, Κανονάκι: Αθηνά Κουκή, Λαούτο: Ιωάννης Τούσιας, Κρουστά: Ανδρέας Νιάρχος, Τουμπερλέκι: Παντελής Λίτσας, Λύρα Πόντου-Τραγούδι: Σταύρος Σαββίδης, Νταούλι: Σάββας Ηλιάδης.

Υπεύθυνος Ορχήστρας: Ιωάννης Τούσιας.

Αφήγηση: Μαρία Κασαμπαλάκου.

Η Εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά κεράσματος σε όλους τους συντελεστές του Αφιερώματος.

TOP NEWS