Ναυπάκτου Ιερόθεος: Αγαπούμε την Παναγία για να φθάσουμε στην αγάπη προς τον Χριστό

  • Dogma
ναυπάκτου

Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε χθες, Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 ,η ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος έψαλλε τους οίκους ενώπιον της εικόνας της Θεοτόκου και κήρυξε τον θείο λόγο στους πιστούς.

Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος ανέφερε ότι «συνδέεται η Θεοτοκολογία με την Χριστολογία και υμνούμε την Παναγία μας για τον καρπό της κοιλίας της που είναι ο Χριστός. Δεν νοείται η Παναγία χωρίς τον Χριστό. Αγαπούμε την Παναγία για να φθάσουμε στην αγάπη προς τον Χριστό και επειδή αγαπούμε τον Χριστό αγαπούμε και την Μητέρα Του».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα περίφημα ψηφιδωτά που υπάρχουν στην Κωνσταντινούπολη, στη Μονή της Χώρας που χαρακτηρίζονται από την ζωηρότητα των χρωμάτων, την αρμονία των μελών, την έκφραση των προσώπων και την αρχοντικότητα της τεχνικής. Αναφέρθηκε σε δύο από αυτά. «Το ένα εικονίζει την Παναγία ως «Χώρα του Αχωρήτου». Η Παναγία είχε τη χάρη του Θεού, είχε χαριτωθεί, είχε φθάσει στη θέωση και αξιώθηκε να χωρέσει τον Αχώρητο Θεό, δηλαδή να δώσει την ανθρώπινη φύση στον Χριστό», ανέφερε.

Στο δεύτερο ψηφιδωτό εικονίζεται ο Χριστός ως «Χώρα των ζώντων». Οι ζώντες είναι οι άγιοι, είναι όσοι ζουν κατά Θεόν, όσοι ζουν μέσα στην Εκκλησία, φυλάσσουν τις εντολές του Θεού και μετέχουν των μυστηρίων της Εκκλησίας. «Όλοι είμαστε «υποψήφιοι» για να μετάσχουμε στην χώρα των ζώντων. Ό Χριστός χωράει όλον τον κόσμο μέσα στην αγκαλιά του, αρκεί να το θελήσουμε. Πρέπει να προσευχόμαστε να ενταχθούμε στην χώρα των ζώντων με τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Έτσι δεν θα έχουμε κερδίσει μόνο το είναι, δηλαδή την βιολογική ζωή, αλλά και το ευ είναι, δηλαδή την κατά Χριστόν ζωή. Θα έχουμε κερδίσει το αεί ευ είναι, που είναι ο παράδεισος και όχι το αεί φευ είναι πού είναι η κόλαση.

Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε με την ευχή, δια πρεσβειών της Παναγίας μας, που είναι «η Χώρα του Αχωρήτου» να αξιωθούμε να εισέλθουμε και εμείς μέσα στην “Χώρα των ζώντων”».

Πηγή: agrinionews.gr

TOP NEWS