Ναυπάκτου Ιερόθεος: Δύσκολη η διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας – Από Οκτώβρη η εκλογή νέου Μητροπολίτη

  • Dogma
ναυπάκτου

«Είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Το Μεσολόγγι είναι Ιερά Πόλη. Δεν γίνεται να χάσει την έδρα. Το Αγρίνιο πόλη 100.000 είναι η μοναδική τέτοιας έκτασης που δεν είναι έδρα Μητρόπολης. Αλλά και η Ναύπακτος ως Μητρόπολη έχει μεγάλη ιστορικότητα»  τόνισε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος για την πιθανότητα διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η «θέση του είναι λεπτή», λέγοντας, μάλιστα, οτι έχει δώσει σαφή εντολής στους εργαζόμενους στη Μητρόπολη να μην εκφράζουν δημόσια απόψεις,καθώς «αρμόδιο όργανο είναι η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δεν παρέλειψε δε σε μια ενδιαφέρουσα αποστροφή του λόγου του,  να σημειώσει με νόημα ότι «Υπάρχει καλή συνεργασία με την πολιτεία» και «αν  η εκκλησία θελήσει κάτι η πολιτεία θα το υιοθετήσει».

Μια συνέντευξη με ξεχωριστό ενδιαφέρον έδωσε την Τετάρτη (26.01 22) ο  Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος και τοποτηρητής της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι. Για τον προσεχή Οκτώβριο μετέθεσε την εκλογή νέου Μητροπολίτη, ενώ για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στην υγειονομική κρίση της covid-19.

Ο κ. Ιερόθεος εξήγησε καταρχήν τις αρμοδιότητες του τοποτηρητή ιεράρχη. Επανέλαβε τα όσα είπε προ διαστήματος σχετική με την πολύ καλή γνώση που έχει για την περιοχή λόγω της μαθητείας του στο Αγρίνιο, καθώς και τα 27 χρόνια που ιεραρχεί στη Ναύπακτο.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στην περίοδο του μακαριστού Κοσμά τονίζοντας ότι τον ψήφισε να εκλεγεί. Χαρακτήρισε σημαντικό το έργο του και ότι πρέπει αυτό να κρίνεται στην ολότητά του και όχι με βάση κάποιες αποφάσεις. «Προσέφερε πολλά στην περιοχή», είπε συγκεκριμένα.

Ο Ποιμενάρχης Ναυπάκτου, αναφέρθηκε ακόμη στις τρεις μεγάλες κρίσεις που βίωσε η χώρα την οικονομική, την προσφυγική και τώρα την υγειονομική. Χρειάζεται ομόνοια και αποφυγή των άκρων είπε χαρακτηριστικά, χωρίς ακρότητες, όπως είχε σημειώσει και στο πρόσφατο κήρυγμα του στον Αγιο Αθανάσιο στην Αμφιλοχία.

Με βάση αυτό, εξήγησε το ότι πρέπει να σεβόμαστε το έργο της ιατρικής επιστήμης.

Τι είπε για την φημολογούμενη διχοτόμηση της Μητρόπολης

«Ως Μητροπολίτης Ναυπακτίας η θέση μου είναι λεπτή. Δεν θα αναφερθώ δημοσίως στο θέμα και έδωσα εντολή κάνεις απο όσους εργάζονται στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας να μην εκφράζουν απόψεις. Το θέμα με ενδιαφέρει άμεσα αλλά επισήμως δεν γίνεται συζήτηση συνοδικά. Αρμόδια όργανα είναι η ιεραρχία της εκκλησίας και όχι η διαρκής Ιερά σύνοδος.Οι 81 Μητροπόλεις συν η Αρχιεπισκοπή πρέπει να αποφασίσουν μετά από εισήγηση. Και ακολούθως, ότι αποφασιστεί θα πρέπει να εφαρμοστεί από την πολιτεία με έκδοση προεδρικού διατάγματος.

Το θέμα το γνωρίζω πολύ καλά και σας λέω ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Το Μεσολόγγι είναι Ιερά Πόλη. Δεν γίνεται να χάσει την έδρα. Το Αγρίνιο πόλη 100.000 είναι η μοναδική τέτοιας έκτασης που δεν είναι έδρα Μητρόπολης. Αλλά και η Ναύπακτος ως Μητρόπολη έχει μεγάλη ιστορικότητα. Είναι πολύ δύσκολο».

Για το αν θα μπορούσε η πολιτεία να παρέμβει για αλλαγή ορίων:

«Είναι δύσκολο και αυτό. Υπάρχει καλή συνεργασία με την πολιτεία. Αν η εκκλησία θελήσει κάτι η πολιτεία θα το υιοθετήσει. Αν ισχύσει το αντίθετο δεν βλέπω το λόγο να υιοθετηθεί».

Για την εκλογή νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας:

«Η τακτική Ιερά Σύνοδος συνέρχεται κάθε Οκτώβριο. Επί Χριστοδούλου υπήρχαν σε τακτά διαστήματα συγκλήσεις εκτάκτων Ιερών Συνόδων. Επί Ιερωνύμου δεν γίνονται τόσο τακτικά. Ξέραμε από την τελευταία τακτική του Οκτωβρίου ότι θα συγκληθεί έκτακτη τον Φεβρουάριο αλλά λόγω έξαρσης κορωνοϊού φαίνεται ότι δεν θα γίνει. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να συγκληθεί μετά το Πάσχα αλλά όλα δείχνουν ότι πάμε για Οκτώβριο. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο αν αποφασιστεί μέχρι τότε αλλαγή ορίων της Μητρόπολης με κάποιο τρόπο οπότε και πρέπει να αποφασίσει η Ιεραρχία».

Για τα υγειονομικά μέτρα στους ναούς

«Τα μέτρα δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με τα θεολογικά. Οπως ντυνόμαστε το χειμώνα με τα κατάλληλα ρούχα, όπως έχουμε ψύξη και θέρμανση στους ναούς έτσι τηρούμε και τα μέτρα. Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται από όλους. Εγώ ως τοποτηρητής Μητροπολίτης οφείλω να υπακούω στην Ιεραρχία της Εκκλησίας. Οι ιερείς στην Αιτωλία και Ακαρνανία οφείλουν να υπακούν σε μένα. Με μνημονεύουν στις λειτουργίες. Δεν γίνεται να με παρακούσουν. Από το Τριώδιο θα αρχίσω να στέλνω κηρύγματα για να αναγνωστούν στους ιερούς ναούς. Εκεί θα δείτε και θα καταλάβετε ότι στο Ναό ο πιστός πάει για να ηρεμήσει. Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ότι θέλει. Δε μπορεί το πεζοδρόμιο να ανεβαίνει στον άμβωνα».

Η συνέντευξη στη συνέχεια, επανήλθε στο θέμα των αλλαγών των ορίων της Μητρόπολης, με τον κ. Ιερόθεο να παραδέχεται πως παρουσιάζονται δυσλειτουργίες και ότι από αυτό ουσιαστικά ξεκινά η όλη συζήτηση για την αλλαγή των ορίων. Ωστόσο επανέλαβε τη δυσκολία της διχοτόμησης. Ανέφερε ότι υπάρχουν παράμετροι που λαμβάνονται υπόψιν σε κάθε Μητρόπολη. Έθεσε ως παράδειγμα την Μητρόπολη Ναυπάκτου η οποία ανέφερε ότι συγκριτικά με άλλες, έχει πενιχρά έσοδα. Αρνήθηκε ωστόσο να εκφράσει ξεκάθαρη θέση για το τι πρέπει να γίνει, αφού το θέμα τον αφορά άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μέσα από τις απαντήσεις του Σεβασμιώτατου, προκύπτει πως το θέμα των αλλαγών των ορίων των Μητροπόλεων στην Αιτωλοακαρνανία, είναι ανοιχτό και συζητείται στην Ιεραρχία και όχι μόνον.

Πηγή: agriniopress.gr

TOP NEWS