Ναυπάκτου Ιερόθεος «Να γίνουμε αετοί του πνεύματος»

  • Dogma

Τη σημασία της έννοιας της ελευθερίας για τον άνθρωπο τόνισε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος κατά την πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία λίγο νωρίτερα στο ναό του πολιούχου της Πάτρας Απόστολου Ανδρέα.

Καρεκλά Σοφία

Τη σημασία της έννοιας της ελευθερίας για τον άνθρωπο τόνισε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος κατά την πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία λίγο νωρίτερα στο ναό του πολιούχου της Πάτρας Απόστολου Ανδρέα.

«Ενώ κληθήκαμε να γίνουμε αετοί του πνεύματος, επιλέγουμε να παραμένουμε στα χαμηλά σημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερόθεος.

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου καταφέρθηκε εναντίον του σύγχρονου κοινωνικοπολιτικού συστήματος το οποίο προσπαθεί να καταπνίξει την ελευθερία των ανθρώπων με διάφορους τρόπους και το παραλλήλισε με αυτό της εποχής που έζησε ο άγιος Ανδρέας.

«Όλο το σύγχρονο σύστημα, αντί να βοηθήσει τους ανθρώπους να γίνουν αετοί του πνεύματος σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν από τον Δημιουργό τους, θέλει να τους μεταβάλει σε πουλερικά. Δεν είναι, όμως, αυτός ο σκοπός της δημιουργίας του ανθρώπου», είπε με νόημα ο κ. Ιερόθεος.

Συμπλήρωσε δε ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από κάθε σύγχρονο κοτέτσι στο οποίο θέλουν να μας κλείσουν ορισμένοι, είτε αυτοί βρίσκονται μέσα είτε έξω από τη χώρα μας και να ζούμε ελεύθεροι με αρχοντιά».

Προέτρεψε, μάλιστα, τους παρευρισκόμενους να έχουν ως παράδειγμα το βίο και τη δράση του τιμώμενου αγίου.

«Η σημερινή εποχή είναι παράλληλη με την εποχή που έζησε ο άγιος Ανδρέας. Και σήμερα επικρατούν εξωγενείς παράγοντες που κυριαρχούν στην οικονομία. Υπάρχουν σύγχρονοι Γραμματείς και Φαρισαίοι που δημιουργούν προβλήματα στο λαό μας. Να δούμε τι έπραξε ο άγιος Ανδρέας για να κάνουμε το ίδιο ώστε να αποκτήσουμε την εσωτερική μας ελευθερία», είπε ο κ. Ιερόθεος.

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας τη βαρύνουσα θέση που έχει η εορτή του αγίου Ανδρέα στην πόλη της Πάτρας καθώς και σε ολόκληρη την οικεία μητρόπολη.

«Ο άγιος Ανδρέας χαρακτηρίζει την πόλη. Είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης και της μητρόπολης Πατρών», επεσήμανε ο κ. Ιερόθεος, συμπληρώνοντας ότι «η εορτή του αγίου Ανδρέα είναι μια διαρκής και συνεχής εορτή για την Πάτρα και τους Πατρινούς».

Ακόμη, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου χαρακτήρισε την εορτή του πολιούχου της Πάτρας, τον οποίο η μητρόπολη τιμά με ποικίλες λατρευτικές ακολουθίες κι εκδηλώσεις ως «το αποκορύφωμα της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου».

Τέλος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον μητροπολίτη Πατρών για την πρόσκληση στη σημερινή εορτή, μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια γι’ αυτόν.

«Ο κ. Χρυσόστομος είναι ένας λαμπρός ιεράρχης που κοσμεί την τοπική εκκλησία και την ιεραρχία της Ελλάδος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερόθεος.

TOP NEWS