Ναός αφιερωμένος στην Βασίλισσα Ελισάβετ

  • Dogma
Ελισάβετ

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει κάνει ποτέ. Έχει κάνει όμως ως πριγκίπισσα, το 1950, τρία χρόνια μετά το γάμο της με τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Το πριγκιπικό ζεύγος είχε επισκεφτεί, επίσης, το εκκλησάκι του Αγίου Φιλίππου στο λόγο της Δεξαμενής στη Νίκαια. Εκεί τους συνόδευαν η λαίδη Πάλμερ και ο ανθυποπλοίαρχος και στενός φίλος του Φίλιππου, Μάικλ Πάρκερ. Μαζί τους ήταν και ο επίσημος ξεναγός, πλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού κ. Ζέππος.

Ο Τύπος της εποχής ανέφερε ότι οι κάτοικοι της περιοχής επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στη διάδοχο του βρετανικού θρόνου και το σύζυγό της. Κατά μήκους των οδών Πέτρου Ράλλη, Παναγή Τσαλδάρη καθώς και επί της πλατείας Μεταξά βρίσκονταν μαθητές και μαθήτριες με σημαίες της Ελλάδας και της Βρετανίας.

Ο ναός είχε οικοδομηθεί υπέρ του Αγίου Φιλίππου και της Αγίας Ελισάβετ. Αφιερώθηκε από τους τοπικούς άρχοντες της Νίκαιας, στην τότε διάδοχο του βρετανικού θρόνου πριγκίπισσα Ελισάβετ ­και στον τότε μελλοντικό της σύζυγο πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδος επ’ ευκαιρίας των αρραβώνων τους.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος επισκέφθηκαν τον ναό για περίπου 15 με ­20 λεπτά και εν συνεχεία έλαβε χώρα μια μικρή εθιμοτυπική τελετή, στον προαύλιο ανθόκηπο της εκκλησίας, όπου το πριγκιπικό ζεύγος ­ συν τοις άλλοις ­ είδε τα δυο κυπαρίσσια που είχαν φυτευτεί προ τριετίας προς τιμήν τους καθώς και την βρύση του προσκυνητή. Ο πρώην δήμαρχος κ. Αλμπάνης μάλιστα, δώρισε στο ζεύγος δυο αρχαία σκεύη τα οποία είχαν βρεθεί κατά τις ανασκαφές του χώρου για τη θεμελίωση του ναού.

Διαβάστε περισσότερα στο newsit.gr

TOP NEWS