Νέα κόντρα Αθήνας – Φαναρίου (;)

  • Dogma
διαρκής ιερά σύνοδος

Να μην επιτρέψει την συμμετοχή του Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ ως Μέλους της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, αποφάσισε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Άδεια να συμμετάσχει ως Μέλος της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος με έγγραφό του ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, εκπροσωπώντας τους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών, κατόπιν πρόσκλησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, όμως, κατά την σημερινή της συνεδρία, τελευταία για το μήνα Μάιο, αποφάσισε να μην κάνει δεκτή αυτήν την πρόταση. Η ΔΙΣ μάλιστα επικαλείται την Πατριαρχική Πράξη του 1928, στην οποία δεν περιλαμβάνεται κάτι τέτοιο και χαρακτηρίζει κανονικώς άτοπο το να μετέχει ο αυτός Ιεράρχης σε Συνοδικά Όργανα δύο Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει νέα ένταση στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου – Εκκλησίας της Ελλάδος σε μία περίοδο που γίνονταν πολλές προσπάθειες να εξομαλυνθούν τα όποια προβλήματα.

Επίσης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας περί του Απολογισμού των Δαπανών για την Φιλανθρωπική Διακονία κατά το έτος 2015, υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το δαπανηθέν ποσό είναι 126.041.801,73 € και καλύπτει όλες τις σιτιστικές ανάγκες ως και τα λειτουργικά έξοδα των Ιδρυμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης κατατέθηκε πίνακας δομών στην Εκκλησία της Ελλάδος δια το έτος 2015.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, αφού επεξεργάσθηκε τις κατατεθείσες υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών προτάσεις – παρατηρήσεις επί των κειμένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, εισηγήθηκε αυτές στη Δ.Ι.Σ., η οποία και τις ενέκρινε ομόφωνα. Ακολούθως η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε όπως αυτές παραπεμφθούν προς τελική έγκριση στην Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα συγκληθεί προς τούτο την 24η και 25η Μαΐου ε.έ.

 

TOP NEWS