Νέα σελίδα στις σχέσεις Φαναρίου – Αθήνας

  • Dogma
αθήνα

«Tρέφουμε πολλές ελπίδες για την συνεργασία μας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Λαοδικείας και καλωσορίζοντάς τον ως τον νέο εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στο γραφείο στην Αθήνα, για να λάβει την ανταπάντηση από τον Σεβασμιώτατο Θεοδώρητο: «Διασκόμαστε από την σεμνότητα και την διάκριση που σας χαρακτηρίζουν».

Η χθεσινή Κυριακή των Βαΐων στο Μητροπολιτικό ναό Αθηνών, ήρθε ως άλλο επισφράγισμα της απόφασης που έχει ληφθεί από Φανάρι και Αθήνα, προκειμένου να γυρίσουν σελίδα στις μεταξύ τους σχέσεις, αφήνοντας κατά μέρος τις συγκρούσεις του παρελθόντος.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, χθες στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος  συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Λαοδικείας Θεοδώρητο, τον οποίο μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας  παρουσίασε στον ελληνικό λαό  ως τον νέο εκπρόσωπο του Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, καθώς κάτι αντίστοιχο δεν είχε συμβεί με κανάνεαν από τους δύο προηγούμενους εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ούτε με τον Ανδριανουπόλεως Αμφιλόχιο, έναν ιεράρχη με  γνώσεις, εμπειρία και  βαθιά νομική κατάρτιση, ούτε επί του προκατόχου του Μητροπολίτη Γέροντος Περγάμου Ιωάννου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, την Κυριακή του Πάσχα θα έχουμε ακόμα μια «πρωτοτυπία». Λέγεται ότι ο Μητροπολίτης Λαοδικείας θα είναι εκείνος που θα τελέσει τον Εσπερινό της Αγάπης στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών και όχι ως είθισται ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Και οι δύο, είναι κινήσεις  που αποκαλύπτουν, πέρα από τα λόγια, ότι οι έριδες αποτελούν παρελθόν και ζητούμενο είναι η σύμπλευση και η ομόνοια.

Προάγγελος η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη

Το καλό κλίμα μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου είχε διαφανεί και στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιήσε τον περασμένο Νοέμβριο ο κ. Βαρθολομαίος στην Αθήνα, ύστερα από επίσημη πρόσκληση της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να τιμηθεί για την επέτειο 30 ετών από την ανάρρησή του στον Πατριαρχικό Θρόνο.

«Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντα ενωμένοι. Βαδίζουμε ενωμένοι» ήταν η  μεστή νοημάτων δήλωση του κ.Ιερωνύμου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη .

«Εύχομαι και παρακαλώ τον Θεό να μας αξιώνει να πορευόμαστε πάντοτε εν ειρήνη, αμοιβαία αγάπη και αγαστή συνεργασία για το καλό των Εκκλησιών μας, το καλό της Ορθοδοξίας και το καλό του ελληνικού λαού», είχε τονίσει από την πλευρά του ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, προσθέτωντας πολύ εύγλωτα «Γνωρίζω ότι έχω τις ευχές και την αδελφική αγάπη σας, η οποία εκδηλώνεται εμπράκτως και τώρα με την πρόσκλησή σας και με την αδελφική φιλοξενία σας. Σας ευγνωμονώ εκ μέρους της Μητρός Εκκλησίας».

Η διαμάχη για το κτήμα Προμπονά

Οι παρηκούντες το Φανάρι λένε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχεί στη νέα αυτή σελίδα των σχέσεων με την Εκκλησία της Ελλάδος, θα άρει κάθε διεκδίκηση αναφορικά με το κτήμα Προμπονά .

Είναι μια πληροφορία που έχει ειδικό βάρος και ενδιαφέρον, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το κτήματα Προπμπονά  με κύριο διακύβευμα τη δικαιοδοσία επί των ναών του κτήματος, υπήρξε επί μακρώ εστία έντασης στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου και πάλι Νοέμβρη, η  απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων για «δωρεάν παραχώρηση προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, του δικαιώματος χρήσης του παλαιού Ναΐσκου Αγίου Γεωργίου και του νέου τρισυπόστατου Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής μετά των βοηθητικών χώρων αυτού, που βρίσκονται στο άλσος Προμπονά, για το χρονικό διάστημα των 50 ετών, κατόπιν σχετικής αίτησης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προς τον Δήμο Αθηναίων», κόντεψε να δημιουργήσει μια νέα «ιερή» κρίση.

Μάλιστα, υπήρξαν πηγές που έλεγαν ότι όταν το Φανάρι είχε πληροφορηθεί ότι  επρόκειτο να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο το συγκεκριμένο θέμα, είχε κινηθεί προκειμένου να  αποτρέψει την απόφαση, η οποία και τελικά ελήφθη.

Όταν δε ανακοινώθηκε η απόφαση, δεν έλλειψαν και οι Κασσάνδρες που έκαναν λόγω για πιθανή  ματαίωση της επικείμενης τότε επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχης στην Αθήνα.

Σημείωναν με νοημα, ότι η εξέλιξη αυτή διαμόρφωνε ένα  κλίμα όξυνσης στις σχέσεις Αθηνών – Φαναρίου, έπειτα από μια περίοδο ομαλοποίησης. Αναφερόμενοι χαρακτηρισικά στην περίοδο, την οποία είχε σηματοδοτήσει η προηγούμενη επίσκεψη του κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα, τον Μάιο του 2019, όταν είχε εγκαινιάσει και το Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Αγιος Πορφύριος» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Τότε και με αφορμή και την αναγνώριση από την Εκκλησία της Ελλάδος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, είχε διαφανεί ότι επουλώνταν τα τραύματα που είχα προκληθεί και λόγω της διένεξης για το κτήμα Προμπονά.

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

 

TOP NEWS