Νέας Σμύρνης Συμεών: «Τον σημαντικότερο ρόλο για την Κατήχηση των παιδιών τον έχει η Εκκλησία»

  • Δόγμα

Ο Νέας Σμύρνης για την έναρξη των Κατηχητικών Σχολείων

Με την έναρξη της νέας Κατηχητικής Περιόδου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας απέστειλε στις Ενορίες της Μητροπόλεώς μας την ακόλουθη Εγκύκλιο.

Η Εγκύκλιος  αναγνώσθηκε στους Ι. Ναούς την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου.

Αγαπητοί Πατέρες και αδελφοί,

Ένας από τους αρχαιότερους θεσμούς της αγίας μας Εκκλησίας είναι ο θεσμός της Κατηχήσεως. Από τον 2ο μ.Χ. αιώνα, μάλιστα, ξεκίνησε να προσφέρεται με συστηματικό τρόπο μέσω γνωστών Κατηχητικών Σχολών εκείνης της εποχής, όπως της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας, των Ιεροσολύμων και πολλών άλλων.

Όσοι επιθυμούσαν να ενταχθούν στο σώμα της Εκκλησίας, έπρεπε να συμμετάσχουν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα κατηχητικών μαθημάτων. Στα μαθήματα αυτά, που διαρκούσαν από ένα ως και τρία χρόνια, οι υποψήφιοι Χριστιανοί, πριν από το μυστήριο του βαπτίσματος, μάθαιναν για τον Τριαδικό Θεό, τη δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου, καθώς και για τη ζωή, τη διδασκαλία και το απολυτρωτικό έργο του Χριστού.

* * *

Με τη σταδιακή, όμως, επικράτηση του νηπιοβαπτισμού, η Εκκλησία, τελικά, μετέθεσε το βάρος της Κατηχήσεως στους χριστιανούς γονείς και τους αναδόχους των παιδιών.

Αυτό γίνεται μέχρι τις ημέρες μας. Οι γονείς, μαζί με τον ανάδοχο, έχουν το προνόμιο και την ευθύνη να αναθρέψουν τα παιδιά τους «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» (Εφ. 6,4). Ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν πως ο ρόλος του αναδόχου έχασε τον αρχικό του προορισμό. Έγινε κοινωνικός και μόνο θεσμός. Και πολλοί από τους γονείς, δυστυχώς, δεν δίνουν τη δέουσα σημασία στην χριστιανική καλλιέργεια των παιδιών τους.

Δεν θα αναφερθούμε στο μάθημα των Θρησκευτικών που γίνεται στα Σχολεία της πατρίδας μας. Εν προκειμένω, την ευθύνη του προγράμματος σπουδών δεν την έχει η Εκκλησία. Την ευθύνη την έχει η πολιτεία, η οποία καθορίζει το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών.

* * *

Γι᾽ αυτό, σήμερα, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως τον σημαντικότερο ρόλο για την Κατήχηση των παιδιών τον έχει η Εκκλησία με τον θεσμό των Κατηχητικών Σχολείων στις ενορίες. Πράγματι, στο Κατηχητικό Σχολείο τα παιδιά γνωρίζουν το πρόσωπο του Χριστού και το αιώνιο Ευαγγέλιό Του. Διδάσκονται πως και γιατί πρέπει να εκκλησιάζονται, να ζούν την κοινωνία των προσώπων, να βιώνουν την εκκλησιαστική ζωή. Νιώθουν τη γοητεία της θείας Λατρείας, μαθαίνουν την πνευματική ζωή, γεύονται τη γλυκύτητα της θείας Χάριτος. Οδηγούνται στον Πνευματικό-Εξομολόγο και στη θεία Κοινωνία.

Στις κατηχητικές συνάξεις διδάσκονται τη μελέτη της Αγίας Γραφής. Γνωρίζουν τους βίους των Αγίων της Εκκλησίας μας. Καλλιεργούν μέσα στις εύπλαστες ψυχές τους τα χριστιανικά ιδεώδη της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης. Ανακαλύπτουν τις αρετές της αγνότητας, της τιμιότητας, της κατά Χριστόν φιλίας, της ευγενούς άμιλλας, της προσφοράς και της θυσίας. Μαθαίνουν για την ιστορία της πατρίδας μας. Για ένδοξες στιγμές, όπως το έπος του ΄40, αλλά και για τραγικές, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, από την οποία εφέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια.

* * *

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Σε λίγες ημέρες ξεκινά, με τη βοήθεια του Θεού, για άλλη μία χρονιά, η λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων των ενοριών της Μητροπόλεώς μας. Παρακαλούμε τους αγαπητούς μας γονείς να μη διστάσουν να οδηγήσουν τα παιδιά τους στις κατηχητικές αίθουσες των ιερών μας Ναών. Τους ζητούμε να τα συνδέσουν με τη ζωή του Χριστού. Να τα εμπιστευθούν σε Εκείνον και στην Εκκλησία Του.

Κάνοντας την κίνηση αυτή ένα είναι σίγουρο· ο Χριστός δεν θα τα απογοητεύσει. Αντίθετα, θα τα γεμίσει με αληθινή χαρά, ενθουσιασμό, αγάπη για τη ζωή και αγωνιστικό φρόνημα.

Ας ευχηθούμε θερμά, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός να ευλογήσει και αυτό τον χρόνο το κατηχητικό έργο όλων των ενοριών μας. Για να δοξάζεται το άγιο όνομά Του. Για να προκόβουν στον δρόμο του Θεού τα παιδιά μας. Για να βλέπουμε την πρόοδό τους και να χαιρόμαστε όλοι μας.

Με θερμές πατρικές ευχές
Ο Επίσκοπός σας

† Ο Νέας Σμύρνης ΣΥΜΕΩΝ

TOP NEWS