Νέοι Μητροπολίτες Ιερισσού και Πρεβέζης

  • Dogma

Κλίμα ενότητας εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουν οι Έλληνες ή μειωμένο ενδιαφέρον για τα ανοιχτά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Εκκλησία της Ελλάδος; 

Λουδάρος Ανδρέας

Κλίμα ενότητας εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουν οι Έλληνες ή μειωμένο ενδιαφέρον για τα ανοιχτά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Εκκλησία της Ελλάδος; Με το ερώτημα αυτό να πλανάται στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Μονή Πετράκη έληξαν την Παρασκευή οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Χαρακτηριστικό της περιρρέουσας ατμόσφαιρας είναι ότι την ώρα που τα εκκλησιαστικά ταμεία είναι άδεια, μετά την εισήγηση του Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ για τον «Κανονισμό περί διοικήσεως, διαχειρίσεως και της εν γένει αξιοποιήσεως της Εκκλησιαστικής Περιουσίας», ζήτησαν εν συνεχεία και πήραν το λόγο μόλις πέντε Ιεράρχες (Φιλίππων κ. Προκόπιος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Ηλείας κ. Γερμανός, Λαγκαδά κ. Ιωάννης και Νέας Σμύρνης κ. Συμεών).

Μία από τις σπάνιες φορές εξάλλου -αν όχι η μοναδική- που διεκόπη με μουρμουρητά η ήρεμη ατμόσφαιρα ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος άσκησε κριτική, ή μάλλον έκανε αυτοκριτική σημειώνοντας, «θά πρέπει να ομολογήσουμε ότι πολλοί από εμάς, δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, έχουμε κλειστεί στο παρελθόν, αρνούμαστε να δούμε την στενόχωρη αλήθεια που μας περιβάλλει». Αποστροφή που αν και σε κάποιους από τους Αρχιερείς δεν άρεσε…, έδειξε από την άλλη ότι ο κ. Ιερώνυμος έχει επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα.

Από τα θέματα που τέθηκαν στο 4ήμερο των συνεδριάσεων, το πιο εντυπωσιακό ήταν το άνοιγμα που έκανε η Ιεραρχία προς τα τηλεοπτικά πράγματα, με το Μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγο να ενημερώνει το Σώμα για τις επαφές που έχει κάνει με τους υπευθύνους του καναλιού «4 Ε».

Κάποιοι υπογράμμισαν την ανάγκη, η Εκκλησία της Ελλάδος να αποκτήσει τηλεοπτικό σταθμό, άλλοι φάνηκαν προβληματισμένοι για το κόστος του εγχειρήματος (μετά και τα όσα προσφάτως έγιναν με το ραδιοφωνικό σταθμό), ενώ ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος τόνισε την αντίθεσή του στην προοπτική συνεργασίας με το συγκεκριμένο σταθμό.

Η Εκκλησία της Ελλάδος απέκτησε, τέλος, δύο νέους Αρχιερείς: Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Τσιρίγκας –γνωστός και ως «ψυχή» των εκκλησιαστικών δικαστηρίων- με 56 ψήφους, επί συνόλου 76 ψηφισάντων, ενώ ο Αρχιμανδρίτης κ. Θεοδόσιος Μαρτζούχος έλαβε 18 και βρέθηκαν 2 λευκές ψήφοι.

Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκλητος Αθανασόπουλος με 40 ψήφους, επί συνόλου 76 ψηφισάντων, ενώ ο Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Ριγανάς έλαβε 20 ψήφους και ο Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Μαϊδώνης, 14 ψήφους. Επίσης βρέθηκαν 2 λευκές ψήφοι.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ