Νέος διάκονος στη Μητρόπολη Κερκύρας

  • Δόγμα

Η Εκκλησία είναι το λιμάνι, εκεί όπου υπάρχει η θεία λατρεία, η προσευχή, η αγάπη. Ο κάθε κληρικός όμως χρειάζεται να παλέψει ο ίδιος, για να παραμείνει ταπεινός και αγωνιστής. Οι πρεσβείες του Αγίου Σπυρίδωνος, όπως επίσης και του Αγίου Νεκταρίου  θα είναι η βοήθεια στον αγώνα αυτό.

Με Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος  και συλλειτούργησε  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κοτυαίου κ. Διονύσιος, βοηθός επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας, συνεχίστηκαν το πρωί της Κυριακής 13 Αυγούστου 2023 στην Κέρκυρα οι εκδηλώσεις για την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, με το οποίο διασώθηκε το νησί από την πολιορκία των Οθωμανών Τούρκων το 1716.

Κατά την θεία λειτουργία ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος χειροτόνησε σε διάκονο τον κ. Νεκτάριο Κατέχη, έγγαμο, πτυχιούχο Μηχανικό, εγγονό του μακαριστού π. Σπυρίδωνος Τσολαΐδη, εφημέριου στην Κληματιά στην Βόρεια Κέρκυρα.

Προσφωνώντας τον χειροτονούμενο ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος του επεσήμανε ότι έρχεται να διακονήσει το ιερό θυσιαστήριο σε μια εποχή δοκιμασίας, κυρίως πνευματικής και ψυχικής, Οι άνθρωποι πυρπολούνται από τον καύσωνα της σαρκός, της αθεΐας, της πλεονεξίας. Ο ιερέας καλείται να σηκώσει σταυρό. Χρειάζεται τέντωμα του πνευματικού αυτιού και κατανόηση και βίωση της φωνής του Χριστού, χρειάζεται το μεγάλο “ναι” στην μαρτυρική πορεία, στην θυσία του προσωπικού θελήματος και των υλικών απολαβών, στην αφοσίωση, στην πίστη, στην αγάπη, στην αυταπάρνηση.  Παράδειγμα για όλους τους κληρικούς είναι ο Άγιος Σπυρίδων, ο οποίος “αγγέλους έσχε συλλειτουργούντας”. Ο κληρικός οφείλει να κρατήσει ψηλά την ιερωσύνη. Δεν είναι για τον καθένα άνθρωπο. Ο Θεός ξεχωρίζει τους ιερείς από τον κόσμο, όπως έκανε με τους αποστόλους. Θα υπάρχουν πειρασμοί και απογοητεύσεις. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Χρειάζεται η αγάπη για τον Χριστό, όπως έκαναν οι άγιοι της Εκκλησίας. Χρειάζεται υψηλόν και ανδρείον φρόνημα. Δεν χωρούν οι συναισθηματισμοί στην Εκκλησία. Χρειάζεται να κυριαρχεί το φρόνημα  της δυνάμεως του Αγίου Πνεύματος, της αγάπης προς τον Θεό και της αφιερώσεως στα χέρια Του. Όλη η τοπική Εκκλησία και ο επίσκοπός της στηρίζουν. Ο αγώνας όμως είναι κυρίως προσωπικός. Η Εκκλησία είναι το λιμάνι, εκεί όπου υπάρχει η θεία λατρεία, η προσευχή, η αγάπη. Ο κάθε κληρικός όμως χρειάζεται να παλέψει ο ίδιος, για να παραμείνει ταπεινός και αγωνιστής. Οι πρεσβείες του Αγίου Σπυρίδωνος, όπως επίσης και του Αγίου Νεκταρίου  θα είναι η βοήθεια στον αγώνα αυτό.

TOP NEWS