Νέος Μοναχός στο μοναστήρι με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες

  • Dogma
μοναχός

Στις 22 Απριλίου 2018 ημέρα Κυριακή των Μυροφόρων, μετά την Θεία Λειτουργία, ο Καθηγούμενος του Ιερού Ησυχαστηρίου μας Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης κατ’ εντολή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Θεοκτίστου, έκηρε μοναχό μετά από 3 χρόνια δοκιμής τον φοιτητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Παναγιώτη Κουλουμπή και έλαβε προς τιμή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου το όνομα Πορφύριος. 

Ο Γέροντάς και Καθηγούμενος του Ιερού Ησυχαστηρίου εκ νεότητός του είχε συνδεθεί με τον όσιο Γέροντα Πορφύριο. Γι’ αυτό τιμώντας τον άγιο του έδωσε το όνομά του, ευχόμενος ο νέος μοναχός να ομοιάσει στον άγιο Πορφύριο και να λάβει τα χαρίσματά του.

Monaxos.Porfyrios2018.4780 Monaxos.Porfyrios2018.4782 Monaxos.Porfyrios2018.4787 Monaxos.Porfyrios2018.4793 Monaxos.Porfyrios2018.4800 Monaxos.Porfyrios2018.4828 Monaxos.Porfyrios2018.4829 Monaxos.Porfyrios2018.4846 Monaxos.Porfyrios2018.4978

Το Καθολικό (όπως ονομάζεται στα Μοναστήρια ο κεντρικός Ιερός Ναός) της Μονής είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αυγουστίνο Επίσκοπο Ιππώνος και στον Άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ.

Ο ρυθμός του Καθολικού είναι σταυροειδής μετά τρούλου.
Το χειροποίητο ξυλόγλυπτο τέμπλο έχει φιλοτεχνηθεί στην Αγιάσο της Μυτιλήνης. Έχει παραστάσεις από τους βίους των Αγίων που εικονίζονται και παραστάσεις από την Παλαιά Διαθήκη.

Στο Ιερό Βήμα σύμφωνα με την μοναστηριακή Παράδοση η Αγία Τράπεζα σκεπάζεται από ξυλόγλυπτο Κιβώριο που το κουβούκλιό του στηρίζουν τέσσερις άγγελοι σε στάση δέησης.
Στο Ιερό Βήμα υπάρχουν τρεις Αγίες Τράπεζες. Η κεντρική είναι αφιερωμένη στους Αγίους Αυγουστίνο και Σεραφείμ και οι άλλες δυο στον Άγιο Νικόλαο και στην Αγία του Θεού Σοφία.

Οι αγιογραφημένες εικόνες του τέμπλου και του υπολοίπου Ι. Ναού είναι έργα των πατέρων της Μονής μας. Η τεχνοτροπία τους αντλεί στοιχεία από τη μεταβυζαντινή παραδοσιακή αγιογραφία σε συνδυασμό με την ρώσικη τεχνοτροπία.
Το εντυπωσιακό μαρμάρινο δάπεδο του Καθολικού παρουσιάζει σε διαφορετική κλίμακα, στοιχεία από το σχέδιο του δαπέδου του Καθολικού της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.

TOP NEWS