Ο Αιτωλίας Δαμασκηνός στο Νέο Χαλκιόπουλο

  • Dogma
αιτωλίας

Το Νέο Χαλκιόπουλο στον Ορεινό Βάλτο του Δήμου Αμφιλοχίας επέλεξε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Δαμασκηνός να επισκεφθεί την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, και πρώτη του Μηνός.

Πρωί-πρωί έφθασε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Χαλκιόπουλο συνοδευόμενος από τον αρχιδιάκονο πατέρα Στέφανο Καππέ και τον διάκονο πατέρα Δημήτριο Λαγούδη καθώς και τον εκπρόσωπο τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως κύριο Νικόλαο Καζαντζή.

Τον Σεβασμιότατο υποδέχθηκε ο Αρχιερατικός επίτροπος Αρχιμανδρίτης πατέρας Αμβρόσιος και ο επίτροπος του Ιερού Ναού κ. Απόστολος Τηγάνης.

Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χαλκιοπούλων, υποψήφιοι για τις προσεχείς Δημοτικές εκλογές και πολλοί πιστοί.

Ο διάκονος πατέρας Δημήτρης ανέγνωσε το κατά Λουκά Ευαγγέλο (Κατά Λουκά ΣΤ'(6) 31-36).

Σε απόδοση σε απλή Νεοελληνική έχει ως εξής:

Αγάπη για τους εχθρούς

«Και καθώς θέλετε να κάνουν σ’ εσάς οι άνθρωποι, κάνετε σ’ αυτούς ομοίως.

Και αν αγαπάτε όσους σας αγαπούν, ποια χάρη έχετε; Γιατί και οι αμαρτωλοί αγαπούν όσους τους αγαπούν.

Και βέβαια, αν αγαθοποιείτε όσους σας αγαθοποιούν, ποια χάρη έχετε; Και οι αμαρτωλοί το ίδιο κάνουν.

Και αν δανείσετε σ’ εκείνους από τους οποίους ελπίζετε να τα λάβετε, ποια χάρη έχετε; Και αμαρτωλοί σε αμαρτωλούς δανείζουν, για να λάβουν πίσω τα ίσα.

Αλλά όμως αγαπάτε τους εχθρούς σας και αγαθοποιείτε και δανείζετε μην ελπίζοντας πίσω τίποτα. Και θα είναι ο μισθός σας πολύς, και θα είστε γιοι του Υψίστου, γιατί αυτός είναι ευεργετικός στους αχάριστους και κακούς.

Γίνεστε οικτίρμονες καθώς και ο Πατέρας σας είναι οικτίρμονας».

Το δεξιό αναλόγιο διακόνησαν ο ιεροψάλτης του Αγίου Γεωργίου κ. Βασίλης Τσιούνης και ο συνάδελφός του κ. Νικόλαος Πιστικός, ιεροψάλτης του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μαλεσιάδας.

Ο Αρχιδιάκονος Πατέρας Στέφανος από την ωραία πύλη διάβασε στους πιστούς τον Κυριακάτικο λόγο του Σεβασμιότατου Δαμασκηνού. (ο πλήρης λόγος ακολουθεί στο τέλος του κειμένου για όσους δεν παρακολούθησαν την θεία Λειτουργία σε κάποιον Ιερό Ναό της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Το κήρυγμα της Κυριακής αποστέλλεται από την Ιερά Μητρόπολη σε όλες τις ενορίες της).

Ο Μητροπολίτης απευθύνθηκε στους πιστούς στο τέλος της θείας  λειτουργίας και  τόνισε την μεγάλη του επιθυμία να επισκεφθεί την Κωμόπολη των Χαλκιοπούλων, πριν ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο στην Μητρόπολη. (το Σάββατο 26 Αυγούστου γιορτή των Αγίων Μαρτύρων Αδριανού και Ναταλίας, ο Σεβασμιότατος λειτούργησε στο Παλιό Χαλκιόπουλο).

Ο Σεβασμιότατος είπε ότι στον ένα αυτό χρόνο, που βρίσκεται στην Μητρόπολη μας με τις 212 ενορίες, έχει καταφέρει να επισκεφθεί τις περισσότερες από τις μισές! Και έχει σκοπό να συνεχίσει το πρόγραμμά του με επισκέψεις και στις υπόλοιπες, ώστε να γνωρίσει από κοντά τα χωριά, τους ναούς, αλλά πάνω από όλα τους κατοίκους.

Ειδικά τα απομακρυσμένα χωριά, που βρίσκονται μακριά από τα  αστικά κέντρα λόγω της μεγάλης έκτασης του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Σκοπός του Σεβασμιότατου είναι να μην μείνει κανένα χωριό χωρίς να το έχει επισκεφθεί, να συνομιλήσει με τους πιστούς και να γνωρίσει τα προβλήματά τους, αλλά και τις ομορφιές του κάθε τόπου.

Μοίρασε στους πιστούς το αντίδωρο και συνομίλησε με πολλούς από αυτούς, ενώ δεν αρνήθηκε όταν εξήλθε από τον Ναό να φωτογραφηθεί μαζί τους.

Ο Αρχιμανδρίτης Εφημέριος πατέρας Αμβρόσιος επέδειξε στον Μητροπολίτη αντίγραφο της εφυαλωμένης παλιάς εικόνας της Σταύρωσης του Χριστού που θραύσματά της βρέθηκαν από τον Μοναχό του Αγίου Νικολάου Συμεών πριν 50 και χρόνια.

Στον Μητροπολίτη και τους συνοδούς του προσφέρθηκαν αναψυκτικά και τοπικά γλυκά στην είσοδο της εκκλησίας. Ήδη-έχοντας τελειώσει την θεία λειτουργία στις ενορίες τους-είχαν καταφθάσει και οι εφημέριοι από το Παλιό Χαλκιόπουλο πατέρας Νικόλαος Ριζογιάννης και από τον Σταθά πατέρας Αγγελής. Ο Σεβασμιότατος μίλησε στον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Βασίλη Ταλιούρα, στους ιερείς, στους ιεροψάλτες και στον γράφοντα. Μας είπε ότι το «νερό μπήκε στο αυλάκι» και ήδη έχουν εγκριθεί δύο αναγκαία έργα για την Μητρόπολη που τα ενέταξε στο πρόγραμμά του από την στιγμή που ήρθε. Το ιστορικό κτήριο του Επισκοπείου στο Μεσολόγγι και η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδας εντάχθηκαν στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027» το οποίο υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης. Η ανακαίνισή τους θα ξεκινήσει σύντομα.

Ακόμη ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στην έλλειψη ιερέων σε πολλά χωριά και ότι ελπίζει να διορθώσει την υπάρχουσα κατάσταση με την βοήθεια όλων.

Ο Πρόεδρος Χαλκιοπούλων, οι ιερείς και οι επίτροποι ευχαρίστησαν τον Μητροπολίτη για την τιμή που έκανε επισκεπτόμενος το χωριό. Τον προσκάλεσαν στην πρώτη ευκαιρία που θα έχει, από τις πολλές ασχολίες του, να επισκεφθεί το σπήλαιο που μόνασε ο Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης, το ερημοκλήσι των Αγίων Ταξιαρχών σε στενό διάζωμα του γκρεμού, ανατολικά της οροσειράς των Ορέων Βάλτου, (Ανάμεσα στην Καλάνα και τον Αντρώνη), και την Μονή του Αγίου Νικολάου στη Αρωνιάδα, τέσσερα χιλιόμετρα από το Νέο Χαλκιόπουλο.

Ο Σεβασμιότατος άκουσε με προσοχή και υποσχέθηκε να επιληφθεί και  διευθετήσει, κατά το δυνατόν, και διάφορα αιτήματα που του έθεσαν κάτοικοι της περιοχής.

Πηγή: agrinionews.gr

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καραλώστας

TOP NEWS