Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην Ιερά Μονή Αγίου Γρηγορίου Παλαμά

  • Dogma
ο αρχιεπίσκοπος

Το Ιερό Γυναικείο Ησυχαστήριο Αγίου Γρηγορίου Παλαμά επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος την Τρίτη 22 Μαρτίου.

Ο Μακαριώτατος έφθασε στην Ιερά Μονή Γρηγορίου Παλαμά στις 13.00 συνοδευόμενος από τον ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο.

Στην είσοδο της Μονής τον υποδέχθηκαν ο πνευματικός της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Κοτσώνης και η Καθηγουμένη Ξένη μοναχή με όλη την ιερά αδελφότητα.
Ο Μακαριώτατος προσκύνησε στο Καθολικό της Μονής και στη συνέχεια φιλοξενήθηκε στο Αρχονταρίκι. Εκεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, στην οποία υπάγεται πνευματικά το Ιερό Ησυχαστήριο.

ο αρχιεπίσκοπος ο αρχιεπίσκοπος

Ο Μακαριώτατος από την πλευρά του τόνισε ότι ο ευαγγελικός λόγος «Έρχου και ίδε» ανταποκρίνεται άριστα στην πνευματική ατμόσφαιρα του Ησυχαστηρίου και ευχήθηκε γόνιμο πνευματικό αγώνα και ευφρόσυνο Πάσχα στην Καθηγουμένη και στην ιερά αδελφότητα.

ο αρχιεπίσκοπος

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος αναχώρησε για την Έδεσσα, όπου στις 17.00 θα εγκαινιάσει το νέο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο της Ιεράς Μητροπόλεως.

ο αρχιεπίσκοπος

Η Ιερά Μονή Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης

ο αρχιεπίσκοπος

Στη θέση ενός παρεκκλησίου του μεγάλου Πατέρα της Εκκλησίας και Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, έχει ευδοκιμήσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στη κωμόπολη των Κουφαλίων της Θεσσαλονίκης, ένα σημαντικό γυναικείο μοναστήρι, το Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Παρά τις δυσκολίες, η ανέγερση του παρεκκλησίου ολοκληρώνεται το 1980 και εγκαινιάζεται από τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Καλλίνικο, καθώς η περιοχή αν και ανήκει στο νομό Θεσσαλονίκης, εκκλησιαστικά διοικείται από τη Μητρόπολη Εδέσσης.

Τον Μάιο του 1982 γίνεται η επίσημη ίδρυση του Ιερού Ησυχαστηρίου και το Νοέμβριο του ίδιου έτους ενθρονίζεται η πρώτη ηγουμένη, οπότε και αρχίζει να λειτουργεί ουσιαστικά, το Ιερό Ησυχαστήριο με μια μικρή αδελφότητα τεσσάρων μελών.

Σταδιακά, με την προσωπική εργασία όλων των αδελφών αλλά και την οικονομική ενίσχυση και ηθική συμπαράσταση φίλων και προσκυνητών, που συνέστησαν τον Πανελλήνιο Σύλλογο «Ρωμιοσύνη και Ορθοδοξία», προχωρούσε η κτιριακή ολοκλήρωση του Ιερού Ησυχαστηρίου, η υδροδότησή του από το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Κουφαλίων το έτος 1985, η δημιουργία γεώτρησης, προκειμένου να υπάρχει αυτάρκεια σε νερό και η ηλεκτροδότησή του το 1987.

Το 1982 θεμελιώθηκε το Καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου προς τιμήν του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και των Αγιορειτών Πατέρων.

TOP NEWS