Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης στα ονομαστήρια του Ιεραπύντης Κυρίλλου

  • Dogma
κρήτης

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, με ξεχωριστή λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκαν την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου Επισκόπου Γορτύνης, τα σεπτά ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Ακολούθησε Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και συνιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, συμπροσευχομένου του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Κνωσού κ. Μεθοδίου εκ του Ιερού Βήματος. Έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Επιφάνιος Ζαχαράκης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, ο Πανοσώτατος Ηγούμενος της Ι. Μονής Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης, ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, ο Πανοσώτατος Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Γεώργιος Χριστοδουλάκης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σπυρίδων Φουκαράκης, Αν. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι των Αρχιερατικών περιφερειών της Ι. Μητροπόλεως, μεταξύ των οποίων και ο Αιδεσιμολ. Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως «ο Άγιος Ιερομάρτυς Ζαχαρίας, Επίσκοπος Σητείας» Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης και άλλοι Εφημέριοι. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικηφόρος Κουνάλης, ο Αιδεσιμολ. Πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας Κρήτης Πρωτ. Ζαχαρίας Αδαμάκης, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Χρυσόστομος Παπαδάκης και πλειάδα Κληρικών. ενώ χρέη τελετάρχη εκτέλεσε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης. Το Σύμβολο της Πίστεως και την Κυριακή προσευχή ανέγνωσαν αντίστοιχα ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης και ο Υπουργός κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Προ της Απόλύσεως ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος προσφώνησε με πολύ εγκάρδιους λόγους τον άγοντα τα ονομαστήριά του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο ως εξής: «Σεβασμιώτατε και πολυφίλητε Αδελφέ καί Συλλειτουργέ, Συμπάρεδρε της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, προσήλθαμε σήμερα για να συμμετάσχουμε μαζί με τους καλούς σας άρχοντες και τον ευλογημένο λαό σας στη χαρά της τοπικής Εκκλησίας, αφού σήμερα εορτάζει ο Χριστός, «εις τύπον και τόπον», του οποίου είσαστε, έμψυχος και ορατή εικόνα Του στην τοπική Εκκλησία. Σας ευχαριστούμε για αυτό που είσαστε, δόξα τω Θεώ για την ύπαρξή σας, για το έργο, τη σεμνότητα, το ήθος που λιτανεύετε, την αγάπη και τη στοργή προς το ευλογημένο ποίμνιό σας».

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος, αφού απηύθυνε τη μαντινάδα στον εορτάζοντα Μητροπολίτη: «Στον άνδρα δεν είναι πρεπό τα κάνει να καυχάται, μ᾿ αυτός να κάνει τις αντριγιές κι άλλος να τα διηγάται», αναφέρθηκε στην ενότητα που χαρακτηρίζει την Εκκλησία της Κρήτης. Όπως σημείωσε «σε μια περίοδο θλίψεων και πειρασμών, για να υπάρχει συμφωνία στη Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο χρειάζονται φωνές -η διαφωνία δεν είναι ποτέ πρόβλημα στη δημοκρατία- και οι Αρχιερείς συναποφασίζουμε με αγαπητική σχέση μεταξύ μας, χωρίς  φωνασκίες, για να διαπαιδαγωγούμε τον λαό μας».

Τέλος, ο Σεβ. Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης τόνισε ότι «μαζί με τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, τον Επίσκοπο με την ανοικτή καρδιά που αποτελεί την προσωποποίηση της πραότητας, ήλθαμε για να καταδείξουμε την αγάπη, τη βαθιά τιμή και τον σεβασμό μας στο πρόσωπο σας. Σας ευχόμαστε να ζείτε έτσι μακρά χρόνια και ευλογημένα, και να σας χαίρεται ο ευλογημένος λαός σας. Ξέρω τις αγωνίες, τους ιδρώτες και τα δάκρυά σας για το ποίμνιό σας, που κι αυτό λέει ένα «κύριε ελέησον» στο ταμείο της προσευχής του για εσάς. Καλή συνέχεια στη φωτεινή Αρχιερατεία σας, για να υλοποιήσετε ό,τι οραματίζεστε επ’ αγαθώ της τοπικής Εκκλησίας και της Εκκλησίας Κρήτης. Ο Άγιος Θεός να κατευθύνει τα διαβήματά σας» και προσέφερε ως δώρο στον Σεβ. κ. Κύριλλο ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος αντιφώνησε και ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, για την τιμητική παρουσία και τα πηγαία και αγαπητικά αισθήματα που εξέφρασε στον λόγο του. Επίση ευχαρίστησε ολόψυχα τον συνιερουργήσαντα Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, τον παριστάμενο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού κ. Μεθόδιο, στο οποίον ευχήθηκε καλή Αρχιερατική διακονία, τον συντοπίτη μας Υπουργό κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τους Δημάρχους Ιεράπετρας και Σητείας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη και κ. Γεώργιο Ζερβάκη αντίστοιχα, καθώς και τους λοιπούς εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, εκφράζοντας ευχαριστίες για την αγάπη και την αγαστή συνεργασία τους. Ακόμα ευχαρίστησε τους Κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως και τους παριστάμενους Πατέρες από την Ι. Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ιδιαιτέρως δε τον Αιδεσιμολ. Εφημέριο της Ενορίας Κάτω Ασιτών Ηρακλείου Πρωτ. Γεώργιο Φασουλάκη, επικεφαλής ενός λεωφορείου προσκυνητών από τη γενέτειρα του, και ευχήθηκε σε όλους πλούσια τη χάρη και την ευλογία του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου, Επισκόπου Γορτύνης.

Στη συνέχεια εψάλη το πολυχρόνιον του εορτάζοντος Σεβ. κ. Κυρίλλου από τον χορό των Ιεροψαλτών, με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Ι. Μ. Ναού Αγ. Γεωργίου Ιεράπετρας και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη.

Τἐλος ο Σεβ. κ. Κύριλλος διένειμε το αντίδωρο και δέχθηκε τις ευχές όλων, ενώ ακολούθησε κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα στην αίθουσα του παρακείμενου «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την εορτή των ονομαστηρίων του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου τίμησαν με την παρουσία τους οι Δήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκη και Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, η υποψ. Βουλευτής Λασιθίου κ. Ελένη Βλάσση, οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη και κ. Εμμανουήλ Βρυγιωνάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Μιχαήλ Τσιριλάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ο δημ. Σύμβουλος και Γραμματέας του Δημ. Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Γ. Αγγελάκης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί από όλη τη Μητροπολιτική περιφέρεια.

TOP NEWS