Ο Αρχιεπίσκοπος με τον Πρόεδρο της Σερβίας

  • Dogma
σερβίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Τον Πρόεδρο της Σερβίας και τους υπουργούς της σερβικής κυβέρνησης υποδέχθηκαν στην είσοδο της Αρχιεπισκοπής ο Αρχιεπίσκοπος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, γραμματείς Συνοδικών Επιτροπών, κληρικοί της Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής.

Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Πρόεδρο και αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών. Παράλληλα, ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και τόνισε ότι η χώρα του μπορεί να είναι μία μικρή χώρα, αλλά θα είναι πάντοτε στο πλευρό των Ελλήνων.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του που ο Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα επισκέφθηκε και «την Εκκλησία της Ελλάδος, την ιδρυθείσα υπό του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, του διαπρυσίου κήρυκος και διδασκάλου του Ευαγγελίου του Χριστού» και τον καλωσόρισε «στην γενέθλια πόλη της κλασσικής σοφίας και στο προπύργιο του Χριστιανικού πνεύματος, του οποίου τα θεμέλια έθεσε η αποστολική δράση του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, μαθητή του Αποστόλου Παύλου», ενώ μίλησε, ακόμη, για τις σχέσεις και τα κοινά των δύο χωρών. Επίσης, απηύθυνε εγκάρδιους χαιρετισμούς και ευχές στον Σερβικό λαό, με τον οποίο, όπως είπε ο Μακαριώτατος, συμπορευόμαστε δια μέσου των αιώνων συνδεδεμένοι με άρρηκτους ιστορικούς και αδελφικούς δεσμούς.

Επεσήμανε ακόμη ότι «καί αἱ δύο Χῶραι μας ἔχουν πολλάκις πληγῆ ἀπό κατά καιρούς κατακτητικάς ἐπιδρομάς καί ἔχουν πολλάκις ἐπωμισθῆ τόν σταυρόν τῆς ὀδύνης, τῆς θλίψεως καί τῆς ἀδικίας. Παρ’ ὅλα ταῦτα δέν παύομεν νά ἐλπίζωμεν καί νά προσβλέπωμεν εἰς τό ἀνέσπερον Φῶς τῆς Ἐπιφανείας τοῦ Χριστοῦ, διά τοῦ ὁποίου διαλύεται πᾶν σκότος. Ἀμφότερα τά Ἔθνη ὀφείλουν πολλά εἰς τήν κοινήν τροφόν καί στοργικήν των Μητέρα, τήν Ἁγίαν Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν, ἡ ὁποία διαχρονικῶς ἀπετέλεσε τήν Κιβωτόν τοῦ ἁγιασμοῦ, τῆς σωτηρίας καί ἐπιβιώσεώς των ἐξ ἀμετρήτων συμφορῶν καί δεινῶν περιστάσεων», ενώ συμείωσε πως «οἱ δύο λαοί μας χαρακτηρίζονται, μεταξύ ἄλλων, ὑπό τῶν ἐξαιρέτων ἀρετῶν τῆς φιλοθεΐας, τῆς φιλοπατρίας, τῆς φιλαλληλίας, τῆς εἰλικρινοῦς ἀγάπης πρός τό καλόν καί τό ἀγαθόν καί, ὅταν χρειασθῇ, καί τῆς αὐτοθυσίας. Διά τῆς φιλοτιμίας καί τῆς ἐργατικότητός των ἐπέτυχον πολλά καί θά ἐπιτύχουν περισσότερα».

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο και για τους υπουργούς της Σερβικής Κυβέρνησης να βρίσκονται στην Ελλάδα και σημείωσε ότι έχει να μάθει πολλά από τον Απόστολο Παύλο, ενώ ευχήθηκε επιτυχία και υγεία.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS