Ο Αρχιεπίσκοπος μιλάει σε μαθητές για την φιλανθρωπία

  • Dogma
μαθητές

«Αν κάποιος πεινάει, είμαστε υποχρεωμένοι να τον βοηθήσουμε, ανεξαρτήτως χρώματος ή θρησκείας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας σε μαθητές Λυκείου που τον επισκέφθηκαν σήμερα στην Αρχιεπισκοπή.

 

Μαθητές του Λυκείου «Ζώη» επισκέφθηκαν σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στο πλαίσιο ενός προγράμματος, μιας ερευνητικής εργασίας, που ετοιμάζει το σχολείο για την φιλανθρωπία και τον εθελοντισμό.

???U???Q?O?????????? ???????û?? i?o-?U???ýU//EUROKINISSI

Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσορίζοντας τους μαθητές αναφέρθηκε στον σκοπό της Εκκλησίας λέγοντας πως «πολλές φορές οι άνθρωποι ρωτάνε ποιος είναι ο σκοπός της Εκκλησίας. Τι περιμένουμε από την Εκκλησία; Είναι ερώτημα υπαρξιακό. Κάποτε πλησίασε κάποιος τον Χριστό και τον ρώτησε πώς πρέπει να ζήσει; Τι πρέπει να κάνει για να είναι ευτυχισμένος και επιτυχημένος; Και ο Χριστός του απάντησε να αγαπήσει με όλη του την καρδιά τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Σε αυτά τα δύο πράγματα κρύβεται το νόημα της ζωής. Η Εκκλησία μας ενώνει. Μας μαθαίνει τι σημαίνει αγάπη και ποια είναι η σωστή πορεία. Μας μαθαίνει ότι υπάρχει τρόπος να σβήνουμε τα λάθη που έχουμε κάνει και να ξεκινάμε από την αρχή, αλλά, επίσης, μας καλεί να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο που έχει πρόβλημα. Πάντα υπήρχαν άνθρωποι που αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Ιδιαίτερα, όμως, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί πολύ. Και έρχεται η εκκλησία να βοηθήσει». Ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε στους μαθητές πως όταν λέμε Εκκλησία δεν εννοούμε το οικοδόμημα ή τους ιερείς, αλλά το σύνολο των ανθρώπων. «Επομένως και το έργο της φιλανθρωπίας είναι όλων των ανθρώπων» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Υπογράμμισε, εξάλλου, πως μόνο στην Αρχιεπισκοπή σιτίζονται καθημερινά 53.000 άνθρωποι, ενώ αναφέρθηκε στα ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής και στην λειτουργία τους, στα κοινωνικά φροντιστήρια, παντοπωλεία, φαρμακεία, αλλά και στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων που φιλοξενούν εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξία του εθελοντισμού.

???U???Q?O?????????? ???????û?? i?o-?U???ýU//EUROKINISSI

Οι μαθητές ρώτησαν τον Αρχιεπίσκοπο αν η οικονομική κρίση επηρέασε την Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι η Εκκλησία σίγουρα έχει επηρεαστεί, αλλά αυτό που την ενδιαφέρει περισσότερο είναι πώς οι νέοι άνθρωποι θα σπουδάσουν, πώς θα βρουν δουλειά και πώς θα κάνουν καλές οικογένειες.

Μαθήτρια ρώτησε τον Αρχιεπίσκοπο από που προέρχονται τα έσοδα της Εκκλησίας και της απάντησε πως είναι από τις εισφορές των ενοριών και των ιερών μονών και από κάποια ακίνητα που έχει η Εκκλησία και τα ενοικιάζει. Επίσης, ανέφερε πως υπάρχουν και κάποιες δωρεές, οι οποίες είναι μικρά ποσά, αλλά «είναι σαν τις σταγόνες της βροχής» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, εξηγώντας πως «μαζεύονται και γίνονται ρυάκι».

Για το προσφυγικό ζήτημα ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι η Εκκλησία μέχρι πρότινος ήταν η μόνη η οποία έδινε ένα πιάτο φαγητό σε όλους αυτούς τους ανθρώπους «κι αυτό το κάνει διότι πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι εικόνα θεού. Ανεξάρτητα από το χρώμα ή την θρησκεία του καθενός, όταν πεινάει είμαστε υποχρεωμένοι να τον βοηθήσουμε. Αν όμως είναι χιλιάδες δε μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το βάρος». Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στο hot spot που έχει υιοθετήσει η Αρχιεπισκοπή στην Σάμο και στις ανάγκες που καλύπτει.

Στη συνέχεια ευχήθηκε στους μαθητές καλή επιτυχία στην έρευνα που ετοιμάζουν και μοίρασε σε όλα τα παιδιά ένα σταυρουδάκι ως ευλογία.

Κείμενο: ecclesia.gr – Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS