Ο Αρχιεπίσκοπος στην επετειακή εκδήλωση: «50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο»

  • Dogma

Στην επετειακή εκδήλωση με τίτλο: «50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο», που οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρευρέθη το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εκφώνησε ομιλία.

Παρέστησαν, επίσης, πρώην Πρωθυπουργοί, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, υπουργοί, αρκετοί Μητροπολίτες, βουλευτές και ακαδημαϊκοί. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης και ο Αρχιδιάκονος Δημήτριος Φωκιανός.

Μετά την προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή κ. Γεράσιμο Σιάσο, προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό και στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ακολούθησε η ομιλία από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Γιώργο Νταλάρα να τραγουδά για την «Ηρώων Γη».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέστη το 1974 ένα διπλό βιασμό που την τραυμάτισε, τη διαίρεσε, τη λύγισε και παρά τις έκνομες προσπάθειες για αφανισμό της, δεν την κατέστρεψε. Ναι, μετράμε φέτος πενήντα συναπτά τραγικά καλοκαίρια και πολλαπλές ανοικτές πληγές. Ενάντια όμως στις επιθυμίες και προσπάθειες κάποιων, μετρούμε την ίδια στιγμή και πενήντα χρόνια στα οποία ο Κυπριακός Ελληνισμός ΔΕΝ συμβιβάστηκε, ΔΕΝ παραιτήθηκε, ΔΕΝ ξέχασε. Παρά τις δυσκολίες, τον πόνο, τα προβλήματα, ΔΕΝ υποκύψαμε και ΔΕΝ συνηθίσαμε. Πορευθήκαμε και αγωνιστήκαμε χωρίς να συμβιβαστούμε με την κατοχή. Εξάλλου, με το άδικο και το απαράδεκτο, ο νουνεχής και ηθικά συγκροτημένος άνθρωπος ΔΕΝ μπορεί να συμβιβαστεί. Αντίθετα, ο Κυπριακός Ελληνισμός εργάστηκε σκληρά, πίστεψε σε αρχές και αξίες οικουμενικές, ανέδειξε και ενίσχυσε περαιτέρω την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταβάλλοντας συνεχώς προσπάθειες για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της χώρας και του λαού της», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

TOP NEWS