Ο Αρχιεπίσκοπος στην Ημερίδα για την προστασία των Εκκλησιαστικών Μνημείων

  • Dogma
ημερίδα

Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας για την προστασία των εκκλησιαστικών Μνημείων κήρυξε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης παρουσία αρχιερέων, κλήρου και λαού.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «τα χριστιανικά μνημεία έχουν δύο κινδύνους, ο ένας είναι η πολλή αγάπη και το ενδιαφέρον κι ο άλλος η αδιαφορία» και έκανε λόγο για τα ζητήματα και τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από την άγνοια. Μίλησε για την αξία και την πολύτιμη προσφορά των ιστορικών μοναστηριών, ενώ αναφέρθηκε στην εποχή που ήταν Μητροπολίτης Θηβών και στις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετώπιζε με το υπουργείο Πολιτισμού για την ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά. Μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους ότι είχε ορισθεί αυτός ο καθαρά πνευματικός χώρος να χρησιμοποιείται μόνο για πολιτιστικούς λόγους και διηγήθηκε ότι σε μία από τις συζητήσεις που είχαν με την τότε υπουργό πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη για να λυθεί αυτό το ζήτημα την ρώτησε πώς θα αισθανόταν αν ύστερα από την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου απαγόρευαν να «ανέβει» η Μήδεια, γιατί θα χαλούσε το δάπεδο που μόλις είχε φτιαχτεί. Εκείνη την στιγμή η Μελίνα Μερκούρη αντιλήφθηκε την σημασία των γεγονότων και υπέγραψε αμέσως. Σε αντίδραση μάλιστα των αρχαιολόγων η τότε υπ. Πολιτισμού είπε πως οι παπάδες και οι μοναχοί τρέχουν με τζετ, ενώ εσείς έχετε μείνει στους αραμπάδες.
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι καλούμαστε να αγαπάμε τα μνημεία και συμπλήρωσε ότι η αγάπη πρέπει να είναι ουσιαστική και οι ειδικοί να έχουν λόγο.

Κατόπιν χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων και στην συνέχεια η εκπρόσωπος του υπ. Πολιτισμού.

Αμέσως μετά ανέγνωσε την εισήγησή του ο Πρωτοπρ. Θωμάς Συνοδινός με θέμα: «Συμβολή των Κληρικών και των Συνεργατών τους στην προστασία των Εκκλησιαστικών Μνημείων – Το παράδειγμα της Αμοργού» και στην συνέχεια ο Αρχιτέκτων κ. Κλήμης Ασλανίδης ανέγνωσε την εισήγηση με θέμα: «Κίνδυνοι των Χριστιανικών Μνημείων από επιβλαβείς επεμβάσεις», ενώ η τρίτη εισήγηση ανήκε στον Καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, όπου ανέπτυξε το θέμα «Σεισμική συμπεριφορά Ιερών Ναών. Πρόσφατες Εμπειρίες και Μέτρα Πρόληψης». Η Ημερίδα συνεχίζεται και το απόγευμα.

ημερίδα πανορθόδοξη

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Πηγή: Ecclesia

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ