Ο Αρχιεπίσκοπος στην πρεμιέρα της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη»

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος

Στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρέστη χθες το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον Αρχιδιάκονο Ιωάννη Μπούτση. Παρέστησαν, επίσης, υπουργοί, βουλευτές, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία μίας αρχόντισσας της Σμύρνης, όπου ζει στη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, όταν ήταν για όλους το μαργαριτάρι της Ανατολής, ο Παράδεισος της Ιωνίας και η Πόλη των Απίστων για τους Οθωμανούς.

Η ταινία σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο Μιμής Ντενίση -σε συνεργασία με τον Martin Sherman- θα αρχίσει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου. Συμμετέχουν Έλληνες και Τούρκοι καταξιωμένοι ηθοποιοί, ενώ η μουσική ανήκει στον Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Η κ. Ντενίση στο τέλος της προβολής φανερά συγκινημένη ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες και συντελεστές και αναφέρθηκε στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα, αλλά και στην δημιουργία της ταινίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας για τη συγγραφή του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη», η Μιμή Ντενίση χρησιμοποίησε υλικό από τα πλούσια αρχεία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, μαρτυρίες Ελλήνων, Τούρκων, Λεβαντίνων, πάνω από εκατό βιβλία ιστορικών, περιηγητών, λογοτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και απλών ανθρώπων της εποχής. Επίσης χρησιμοποίησε υλικό από διδακτορικές διατριβές και μελέτες που δεν έχουν εκδοθεί, με αποτέλεσμα πολλά στοιχεία σχετικά με τα δραματικά γεγονότα της Σμύρνης να γίνονται για πρώτη φορά γνωστά στο ευρύ κοινό μέσα από το έργο.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
αρχιεπίσκοπος

 

 

TOP NEWS