Ο Αρχιεπίσκοπος στο μνημόσυνο για τους ευεργέτες του Βαφειαδάκειου Ιδρύματος

  • Δόγμα

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών το μνημόσυνο για τους ευεργέτες του Βαφειαδάκειου Ιδρύματος. Το μνημόσυνο τέλεσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, Προεδρεύων του του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Προστασία Μητρικών Έργων Σταμάτη και Ελένης Βαφειαδάκη», με τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Θεοχάρη και […]

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών το μνημόσυνο για τους ευεργέτες του Βαφειαδάκειου Ιδρύματος.

Το μνημόσυνο τέλεσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, Προεδρεύων του του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Προστασία Μητρικών Έργων Σταμάτη και Ελένης Βαφειαδάκη», με τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Θεοχάρη και τους ιερείς του ναού και παρέστησαν, επίσης, Δήμαρχοι, όπου υπάρχουν οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Ιδρύματος, οι υπεύθυνοι ιερείς των Σταθμών, καθώς και εκπαιδευτικοί, στελέχη και συνεργάτες.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του ζεύγους Βαφειαδάκη και τόνισε: «Το ζεύγος Σταμάτη και Ελένης Βαφειαδάκη διήλθε ολόκληρη την πορεία της ζωής και της σχέσης του με ευεργεσίες, φιλανθρωπίες και με εξυπηρέτηση του κοινού καλού. Αποκορύφωμα της φιλάνθρωπης ζωής αυτών αποτέλεσε η δια διαθήκης αυτών ίδρυση του σπουδαίου και εμβληματικού Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Προστασία Μητρικών Έργων Σταμάτη και Ελένης Βαφειαδάκη» στην Αθήνα και αντίστοιχα δύο ακόμη Ιδρυμάτων στην Σύρο. Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Προστασία Μητρικών Έργων Σταμάτη και Ελένης Βαφειαδάκη» με έδρα την Αθήνα και με τις κεντρικές μας εγκαταστάσεις σε ιδιόκτητο χώρο στην καρδιά της πόλεως, επί της οδού Ερμού 6, στο οποίο η ελαχιστότητά μου έχει την τιμή τα τελευταία 8 συναπτά έτη να ασκεί τα καθήκοντα του Προεδρεύοντος σε αναπλήρωση του εκ της διαθήκης ορισθέντος ισοβίου Προέδρου του Κληροδοτήματος, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, αποτελείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτούν και συναποτελούν εμβληματικοί θεσμοί και πρόσωπα της ελληνικής κοινωνίας σύμφωνα με την ρητή βούληση των μεγάλων ευεργετών και δωρητών αυτού».

Επίσης, επεσήμανε, ότι «το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Προστασία Μητρικών Έργων Σταμάτη και Ελένης Βαφειαδάκη» στην Αθήνα έχει ως σκοπό την στήριξη της μητρότητας και της οικογένειας και ειδικά της εργαζόμενης μητέρας, των μονογονεικών οικογενειών και των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Οι δομές οι οποίες δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται από το Ίδρυμα καλύπτουν τις ηλικίες από 6 μηνών έως 6 ετών και το γεωγραφικό πεδίο δραστηριοποίησης του Ιδρύματος είναι ο νομός της Αττικής και οι όμοροι με αυτόν νομοί.

Με την πάροδο του χρόνου το Ίδρυμα οργανώθηκε και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τις διαδοχικές τροποποιήσεις και επικαιροποιήσεις των καταστατικών του οργανισμών είναι ένα σύγχρονο Ίδρυμα που τηρεί όλες τις προδιαγραφές, που προβλέπονται για την διοίκηση και διαχείριση των κοινωφελών περιουσιών και πάντοτε υπό την εποπτεία των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών».

Ακόμη, σημείωσε ότι συνολικά αυτήν την στιγμή το Ίδρυμα λειτουργεί 5 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και δύο Νηπιαγωγεία συνολικής δυναμικότητας 452 βρεφών και νηπίων στον Δήμο Βύρωνα Αττικής, στον Δήμο Αγίων Αναργύρων Αττικής και στον Δήμο Τανάγρας Βοιωτίας.

Επίσης, συνεργάζεται με προγραμματικές συμβάσεις συνεργασίας με τους αντίστοιχους Δήμους και τους σχετικούς τους οργανισμούς, με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το Ε.Φ.Τ. του Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων Αττικής, τους Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ», ενώ έχει ενισχύσει κατά καιρούς δομές και ιδρύματα όπως τον Βρεφονηπιακό Σταθμό του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως και άλλους.

«Όλο αυτό το τεράστιο έργο που επιτελείται στα 60 χρόνια του Ιδρύματος, αλλά και τα επόμενα βήματα δραστηριότητας του, τα οποία έχουν δρομολογηθεί, οφείλονται στην τεράστια προσφορά στον τόπο αυτών των δύο σπουδαίων φιλογενών και ευεργετών, την μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα» κατέληξε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, κάνοντας γνωστό ότι «το Ίδρυμά μας έχει προκηρύξει μία (1) υποτροφία σημαντικού χρηματικού ύψους για την συγγραφή μονογραφίας και μελέτης σχετικά με την ζωή, το έργο και την προσφορά του Σταμάτη και της Ελένης Βαφειαδάκη, αλλά και την πραγματοποίηση σειράς δράσεων και εκδηλώσεων αφιερωμένων στην μνήμη τους».

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας για τους ευεργέτες και τα έργα τους τόνισε ότι «υπάρχουν έργα που έχουν μέσα τους σκοπό επίδειξης και υλοποίησης υποσχέσεων που τα παίρνει ο άνεμος και χάνονται, αλλά υπάρχουν και αυτά που μένουν και ακολουθούν την πορεία εις τον αιώνα.

Σε αυτήν την κατηγορία πρέπει να προσθέσουμε τα έργα αγάπης του ζεύγους Βαφειαδάκη. Η Ελλάδα σε πολλά μέρη βλέπει αυτήν την αγάπη σκορπισμένη και επειδή είναι σε καλά χέρια τοποθετημένη η Διοίκηση βλέπει την ανάπτυξη και την επιτυχία λειτουργίας των ιδρυμάτων που εξυπηρετούν τα παιδιά μας.

Σε αυτό το σημείο, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «τα παιδιά μας είναι το μέλλον αυτού του τόπου, γι’ αυτό σε αυτά τα παιδιά πρέπει να βάλουμε γερά θεμέλια. Αλλά πόσο αντέχουν αυτά τα θεμέλια τις δυσκολίες και τους πειρασμούς της ζωής. Η πείρα μου ως εκπαιδευτικού μου λέει ότι τα πρώτα χρόνια των παιδιών μένουν και θυμούνται τις φιλίες τους, τις πρώτες αγάπες τους με τα παιδιά, τους δασκάλους και τις δασκάλες. Και αυτές οι αναμνήσεις έρχονται πρώτες στη συζήτηση όταν βρεθούν ξανά».

Υπογράμμισε, ότι «το όραμα του ζεύγους Βαφειαδάκη, που σήμερα θέλαμε να τιμήσουμε, είναι πραγματικότητα» και ευχαρίστησε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο για την συνεργασία και κυρίως τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος που συμπεριφέρεται με αγάπη σε όλους, αλλά και τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη των σχολείων και ευχήθηκε το έργο να είναι δημιουργικό προς όφελος των παιδιών, της κοινωνίας και της πατρίδας.

Φωτο: Χρήστος Μπόνης

¡Ò˜ÈÂÒ·ÙÈ͸ ÃÌÁϸÛıÌÔ ·ÒÔıÛfl· ÙÔı ¡Ò˜ÈÂÈÛÍÔÔı …ÂÒ˛ÌıÏÔı „È· ÙÔıÚ ÂıÂÒ„›ÙÂÚ ÙÔı ¬·ˆÂÈ·‰·ÍÂflÔı …‰Ò˝Ï·ÙÔÚ ÷Ÿ‘œ ¡Ò˜ÈÂÒ·ÙÈ͸ ÃÌÁϸÛıÌÔ ·ÒÔıÛfl· ÙÔı ¡Ò˜ÈÂÈÛÍÔÔı …ÂÒ˛ÌıÏÔı „È· ÙÔıÚ ÂıÂÒ„›ÙÂÚ ÙÔı ¬·ˆÂÈ·‰·ÍÂflÔı …‰Ò˝Ï·ÙÔÚ

Νώςιεώατιξϋ Χμγλϋσθμο παώοθσΏα τοθ Νώςιεπισξοποθ …εώΰμθλοθ ψια τοθρ εθεώψίτερ τοθ ¬αωειαδαξεΏοθ …δώΐλατορ ÷Ό‘œ Νώςιεώατιξϋ Χμγλϋσθμο παώοθσΏα τοθ Νώςιεπισξοποθ …εώΰμθλοθ ψια τοθρ εθεώψίτερ τοθ ¬αωειαδαξεΏοθ …δώΐλατορ

¡Ò˜ÈÂÒ·ÙÈ͸ ÃÌÁϸÛıÌÔ ·ÒÔıÛfl· ÙÔı ¡Ò˜ÈÂÈÛÍÔÔı …ÂÒ˛ÌıÏÔı „È· ÙÔıÚ ÂıÂÒ„›ÙÂÚ ÙÔı ¬·ˆÂÈ·‰·ÍÂflÔı …‰Ò˝Ï·ÙÔÚ ÷Ÿ‘œ ¡Ò˜ÈÂÒ·ÙÈ͸ ÃÌÁϸÛıÌÔ ·ÒÔıÛfl· ÙÔı ¡Ò˜ÈÂÈÛÍÔÔı …ÂÒ˛ÌıÏÔı „È· ÙÔıÚ ÂıÂÒ„›ÙÂÚ ÙÔı ¬·ˆÂÈ·‰·ÍÂflÔı …‰Ò˝Ï·ÙÔÚ

TOP NEWS