Ο Αρχιεπίσκοπος στο Στρατόπεδο Νταλίπη

  • Dogma
Αρχιεπίσκοπος

Στην ανάγκη να τιμάται η ιστορία του τόπου αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την επίσκεψή του στο Στρατόπεδο Νταλίπη, τονίζοντας πως η Εκκλησία προσεύχεται για τον Ελληνικό Στρατό.

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς ο Αρχιεπίσκοπος σνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη κ. Ιουστίνο, τον Πρωτοσύγελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη, αλλά και ιερείς από την Τοπική Εκκλησία επισκέφθηκαν το Στρατόπεδο Νταλίπη και συγκεκριμένα τη Μεραρχία Υποστήριξης, όπου τους υποδέχθηκε ο Υποστράτηγος Γρηγόρης Γρηγοριάδης και την Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών, όπου τους υποδέχθηκε ο Ταξίαρχος Βασίλειος Βαϊραμίδης και βέβαια, αξιωματικοί και οπλίτες. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τους Διοικητές για την υποδοχή, αλλά και τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο που συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα αυτήν την επίσκεψη. «Οι επισκέψεις στην Μακεδονία και στην Θράκη μας δίνουν δύναμη και κουράγιο» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος. Σημείωσε, επίσης, ότι η Εκκλησία προσεύχεται για τον Στρατό, ενώ αναφέρθηκε και στην εμπιστοσύνη του λαού προς τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τάξη, στην οργάνωση, στην καθαριότητα, στον τρόπο συμπεριφοράς, «όλο αυτό αποπνέει μία πνευματικότητα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτοντας πως «δεν το συναντάς σε άλλους χώρους. Ακόμη και σε ανώτατα ιδρύματα παιδείας, αν κλείσεις τα μάτια σου «βλέπεις» την ασέβεια». Έκανε λόγο, επίσης, για την ανάγκη να τιμάται η ιστορία του τόπου και τον σεβασμό που καλούμαστε να επιδεικνύουμε στη μνήμη των αγωνιστών της πατρίδας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην προσφορά της Εκκλησίας προς την πατρίδα τονίζοντας πως το 1822 η Ελλάδα χρειάζονταν χρήματα και τα ζήτησε από την Ισπανία, αλλά επειδή θα δίνονταν με κάποιες προϋποθέσεις δυσμενείς για τη χώρα μας ο Επίσκοπος Ανδρούσης Ιωσήφ, που ήταν Υπουργός Εκκλησιαστικών και Εκπαίδευσης αποφάσισε να δοθούν από όλους τους ναούς και τα μοναστήρια ο χρυσός και το ασήμι, για να βοηθηθεί ο λαός και η πατρίδα. Και αναφέρουν οι ιστορικοί ότι μαζεύτηκαν μέσα σε δύο μήνες 840 οκάδες χρυσού και αργύρου και από αυτά καλύφθηκαν οι ανάγκες του Στρατού, πληρώθηκαν τα χρέη και κόπηκε και νόμισμα.

10052017_strat_2 10052017_strat_3 10052017_strat_4 10052017_strat_5 10052017_strat_6 10052017_strat_7

Απέστειλε, εξάλλου, μήνυμα ενότητας προς κάθε κατεύθυνση υπογραμμίζοντας πως «ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του, δεν είναι κακό, αλλά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις τότε πρέπει να είμαστε ένα. Πάνω από όλα βάζουμε την πίστη μας και την πατρίδα μας κι όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν», ενώ δήλωσε συγκινημένος κάθε φορά που επισκέπτεται τις ακρώρειες της πατρίδας.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε, επιπλέον, στα δύο είδη σοφίας που είναι απαραίτητα για να δημιουργηθεί ο χαρισματικός άνθρωπος. «Εκεί που συναντάται η σοφία των επιστημών και των γραμμάτων με την Σοφία του Θεού, εκεί γίνεται το θαύμα. Εκεί δημιουργείται ο χαρισματικός άνθρωπος» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τον Α’ βρεφονηπιακό Σταθμό του Στρατού, όπου τα παιδιά του επεφύλασσαν μία ευχάριστη έκπληξη. Τον καλωσόρισαν με παιδικά τραγούδια, ενώ του προσέφεραν ως αναμνηστικό δώρο μία ζωγραφιά. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε στις παιδαγωγούς, αλλά και στα παιδιά και τους προσέφερε ως ευλογία από ένα μικρό Σταυρό.

10052017_strat_9 10052017_strat_10

πηγή: Ecclesia.gr

TOP NEWS