Ο Αρχιεπίσκοπος στον εσπερινό στον ι. ν. Αγ. Ελευθερίου Γκύζη

  • Dogma

Στον εσπερινό στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Γκύζη χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Στον εσπερινό στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Γκύζη χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο οποίος ανέφερε πως η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ελευθερίου, ενός Αγίου που έζησε πριν από 1900 χρόνια. «Κάποιοι αναρωτιούνται», είπε ο π. Συμεών «αν είναι αναγκαίο να εορτάζουμε μετά από τόσους αιώνες τη μνήμη ενός Αγίου. Τι έχει να μας προτείνει σήμερα; Μήπως κάτι πεπαλαιωμένο που δεν το έχουμε ανάγκη; Κι όμως ο Άγιος Ελευθέριος και ο κάθε Άγιος μέσα από τη σιωπή του έχει πολλά να μας πει».

Τόνισε, επίσης, πως «σήμερα είμαστε πονεμένοι, πληγωμένοι και ο Άγιος είναι αυτό το πρόσωπο το οποίο έρχεται να δώσει αυτό που δε μπορεί να δώσει κανένας άλλος. Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι νοιάζονται, αλλά δείχνουν ότι δε μας καταλαβαίνουν, ότι δε μας ακούν και ασχολούνται με θέματα που μόνο διχασμό μπορούν να φέρουν. Ο Άγιος, όμως, όπως και κάθε Άγιος είναι η παρηγοριά. Δε μας αγαπά, για να μας σώσει, αλλά μας σώζει επειδή μας αγαπά. Δεν έρχεται στη ζωή μας με δύναμη και εξουσία. Η μόνη εξουσία του είναι να αγαπά, όπως ο Κύριος μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο π. Συμεών επεσήμανε ότι «ο Άγιος Ελευθέριος, όπως όλοι οι Άγιοι, έρχονται να θυμίσουν στον καθένα από μας πως ό,τι μας έχει δώσει ο Θεός, όποια χαρίσματα κι αν έχουμε, καλούμαστε όλα αυτά να τα κάνουμε δώρο στην αγάπη του Θεού και του άλλου ανθρώπου και τότε μπορούμε να βρούμε πραγματική παρηγοριά». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρωτοσύγεκλλος αναφέρθηκε στη σημασία και τη σπουδαιότητα της αγάπης και της προσφοράς και ζήτησε από τους πιστούς «να παρακαλέσουμε τον Άγιο Ελευθέριο να βάλει μία σκέψη στην καρδιά μας, ότι η φτώχεια, η αδυναμία και οι δυσκολίες, δεν είναι εμπόδιο για την αγάπη. Ακόμη κι αν κάποιος είναι φτωχός ή αδύναμος μπορεί να προσφέρει την αγάπη του».

Στο τέλος του εσπερινού ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και καλά και κυρίως σε όσες και όσους γιορτάζουν.

πηγή: ecclesia.gr

TOP NEWS