Ο Αρχιεπίσκοπος τα ζιργκόν και η χαμένη επαφή με την κοινωνία

  • Dogma

Ίσως είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία αποφασίζει να προμηθευτεί μεσω ενός διαφανούς διαγωνισμού τα λεγόμενα «δώρα εθιμοτυπίας». Αυτά δηλαδή που ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος δίνει στους άλλους αρχηγούς Εκκλησιών, σε Ναούς που επισκέπτεται, σε αρχηγούς κρατών και γενικά σε κάθε επίσημο με τον οποίο συναντάται. Αυτό είναι ίσως το μόνο θετικό σε όλη αυτην την υπόθεση. Διαφάνεια.

 

Σε κανονικές συνθήκες, αυτά τα δώρα θεωρούνται αυτονόητα,  και ναι πράγματι  όποιος θεωρεί οτι δεν πρέπει να υπάρχουν απλά λαϊκίζει. Οι συνθήκες που ζούμε τελευταία όμως δεν είναι κανονικές. Η ζωή όλων έχει αλλάξει, προς το χειρότερο. Άνθρωποι πεινάνε, πουλάνε τις βέρες τους, τους βαφτιστικούς τους σταυρούς για ένα πιάτο φαγητό.

 

Αυτήν την κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός, την γνωρίζουν όλοι, μα όλοι σε ολόκληρη την υφήλιο. Δεν νομίζω λοιπόν πως ο Αρχιεπίσκοπος και η Εκκλησία της Ελλάδος θα μειώνονταν εαν αυτήν την περίοδο φρόντιζαν να προσαρμόσουν τα δώρα στα δεδομένα της εποχής. Δώρα που όλοι γνωρίζουμε πως τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε βιτρίνες και σε ντουλάπες.

 

Όταν λοιπόν οι Μητροπολίτες ο ένας μετά τον άλλο, βγαίνουν και προειδοποιούν με κλείσιμο κοινωφελών ιδρυμάτων λόγω έλλειψης χρημάτων, όταν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος προαναγγέλλει «λουκέτο» στις κεντρικές υπηρεσίες της Εκκλησίας και απόλυση 300 ανθρώπων εάν δεν γίνει κάτι, η αγορά εγκολπίων με ««ζιργκόν», ευρωπαϊκής κοπής (brilliant cut), χρώματος λευκού, κεχριμπαρί, σμαραγδί, ροδί και άκουα μαρίνα» αν μη τι άλλο προκαλεί!

 

Αν ο μακαρίτης ο Χριστόδουλος είχε διανοηθεί να κάνει κάτι τέτοιο, ο πρώτος που θα αντιδρούσε, θα ήταν ο τότε Μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος. Ίσως κάνω λάθος εγώ βέβαια και είμαι υπερβολικός. 

 

Αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι είμαι σίγουρος. Ο  Θηβών Ιερώνυμος, ο Ζακύνθου Χρυσόστομος, ο Ιωαννίνων Θεόκλητος, ο Περιστερίου Χρυσόστομος και άλλοι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος θα είχαν ακουστεί. Τώρα;

 

Φρονώ πως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να ρίξει ξανά μια ματιά στη δικιά του ομιλία προς την Ιεραρχία, και να σταθεί στο κομμάτι που λέει στον αρχιερείς πως έχει χαθεί η επαφή με την κοινωνία! 

 

Ο Τιτουλάριος

 


ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Ζιργκόν, ασήμι και βελούδο για τα δώρα του Αρχιεπισκόπου

 

 

UPDATE 26/10/12

Σχετικά με το παραπάνω σχόλιο ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος μας έστειλε το εξής μήνυμα:

 

Αγαπητέ Κύριε,

Ατυχήσατε στα παραδείγματα, στα οποία αναφέρεσθε για να θυμηθείτε τον μακαριστό Χριστόδουλο. Τότε, επί των ημερών του, δεν γινόταν διαγωνισμός αλλά απευθείας παραγγελία έτσι δεν γνωρίζατε τι αγόραζαν.

 

Τα εγκόλπια του Χριστόδουλου ήσαν πολυτελή και αναρίθμητα, όπως και άλλα που κούρασαν τους καταγραφείς και σταμάτησαν το έργο της απογραφής τους.

 

Καλά θα είναι να μη μιλάτε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Σήμερα τα εγκόλπια κοστίζουν 150 με 200 Ευρώ οπότε ασφαλώς δεν μπορεί να είναι πολύτιμα.

 

+ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ