Ο Αρχιεπίσκοπος τίμησε τρεις θρύλους της βυζαντινής μουσικής

  • Dogma

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, τέλεσε Θεία Λειτουργία στη μνήμη των Χρυσάνθου εκ Μαδύτων, Γρηγόριου Πρωτοψάλτη και Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος.
 

Γιώργος Φερδής

Τη μνήμη τριών μεγάλων δασκάλων της βυζαντινής μουσικής τίμησε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, τέλεσε Θεία Λειτουργία στη μνήμη των Χρυσάνθου εκ Μαδύτων, Γρηγόριου Πρωτοψάλτη και Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος.

Πλήθος πιστών, βρέθηκαν στον ναό από το πρωί για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία στην οποί συμμετείχαν δυο σημαντικές βυζαντινές χορωδίες.

Στο δεξιό αναλόγιο έψαλε τμήμα της χορωδίας του συλλόγου Κωνασταντινοπολιτών, υπό την διεύθυνση του Άρχοντος μουσικοδιδασκάλου της Μ.τ.Χ.Ε κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλου και στο αριστερο, χορωδία υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Υμνωδού της Μ.τ.Χ.Ε κ. Γεωργίου Χατζηχρονόγλου.

Στην Λειτουργία συμμετείχαν εκτός των τακτικών ιερέων του Μητροπολιτικού ναού και του Αγίου Διονυσίου, οι Πρωτοσύγκελλοι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, της Μητροπόλεως Μεσογαίας Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Καλογερόπουλος και ο νέος Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Τρίκκης Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Νάσης.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας του Μητροπολιτικού ναού και διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιεπισκόπου, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου, ο οποίος εξήρε τις τρεις μεγάλες προσωπικότητες και διδασκάλους ενώ σημείωσε την βαρύτητα που έχουν στην εκκλησιαστική ζωή η ψαλτική και οι ψαλμωδίες γενικότερα.

Στο τέλος, τελέστηκε το ιερό μνημόσυνο υπέρ των τριών διδασκάλων και υπέρ αναπαύσεως όλων των Πρωτοψαλτών και Λαμπαδαρίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

TOP NEWS