Ο Αρχιερατικός Εσπερινός Αγίου Νικολάου από τον Ιεραπύτνης Κύριλλο

  • Dogma
εσπερινός

Εν μέσω θρησκευτικής κατάνυξης τελέστηκε ο αρχιερατικός εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κάτω Μεράς Ιεράπετρας

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκε το απόγευμα της Kυριακής 5 Δεκεμβρίου 2021 η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, στον φερώνυμο Ιερό Ναό της πόλεως Ιεράπετρας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο συναξάρι και στις αρετές του λαοφιλούς αγίου, τονίζοντας ότι τον χαρακτήριζαν η μεγάλη και ακριβής πίστη του, η πραότητα και η εγκράτεια, όπως καταγράφονται από τον υμνογράφο στο απολυτίκιο της εορτής του. Αναδείχθηκε αληθινός ποιμένας, δοχείο του Αγίου Πνεύματος και η προσωποποίηση της χριστιανικής ευσπλαχνίας, καθώς πρόσφερε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και προστάτεψε χήρες, ορφανά αδυνάτους και απελπισμένους.

Όπως σημείωσε ο Σεβ. σε αλλο σημείο της ομιλίας του, ο άγιος των θαλασσών επιτέλεσε το πρώτο του θαύμα του στη θάλασσα, αποτελώντας έκτοτε τον προστάτη των ναυτικών, των ψαράδων και όλων των θαλασσινών. Επίσης, αναφέρθηκε στο ράπισμα του αγίου Ιεράρχη προς τον αιρεσιάρχη Άρειο, κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο του 325 μ.Χ., γεγονός που είχε ως συνέπεια να του αφαιρεθεί το Ωμοφόριο και να φυλακισθεί, όμως παρουσιάθηκε η ίδια η Παναγία και του φόρεσε, γι’ αυτό και ο αυτοκράτορας Μεγ. Κων/νος του ζήτησε συγγνώμη.

Τέλος ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην μεγάλη ευσέβεια των προπατόρων μας που ανήγειραν τον πανηγυρίζοντα ναό στην παλαιά πόλη, τη συνοικία της Κάτω Μεράς, και προέτρεψε να παρακαλέσουμε τον Άγιο Νικόλαο να γαληνεύει τις θάλασσες για τους ναυτικούς μας αλλά και να κατευνάζει τις τρικυμίες της καθημερινής ζωής μας, δίδοντας κουράγιο και ελπίδα, να προστατεύει, να σκεπάζει και να περιφρουρεί όλους εν καιρώ πανδημίας.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως  Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδεσιμώτατος Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  Ιεράπετρας,  ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ταρλαντένος, Εφημέριος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου καθώς και ο Ιερολ. Διάκονος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης. Τους ύμνους απέδωσε πολυμελής χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Αρώνη, Δ/ντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, και παρέστησαν εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της πόλεως, τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο διάδοσης του κορωνοϊού.

TOP NEWS