Ο Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι. Ν Αγίου Νεκταρίου Ιεράπετρας

  • Dogma
αγίου νεκταρίου

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας τέθηκε προς προσκύνηση τεμάχιο των ιερών λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, το οποίο κόμισε από την Ιερά Μητρόπολη ο Σεβ. κ. Κύριλλος. 

Το απόγευμα της Τετάρτης 8 Noεμβρίου 2023 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής της μνήμης του Αγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο της  Ενορίας Παναγίας Ελεούσας, στην «Καλλιθέα» Ιεράπετρας.

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας τέθηκε προς προσκύνηση τεμάχιο των ιερών λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, το οποίο κόμισε από την Ιερά Μητρόπολη ο Σεβ. κ. Κύριλλος.

Στην ομιλία του ο Σεβ. με γλαφυρότητα μίλησε για τον βίο και τις αρετές του μεγάλου και λαοφιλούς αγίου των εσχάτων χρόνων, καθώς και για το χάρισμα της θαυματουργίας, με το οποίο τον κόσμησε ο Θεός.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απέραντη αγάπη, την ταπεινοφροσύνη, την ανεξικακία, την κατρερία με την οποία αντιμετώπισε τους συκοφάντες του και τη συγχωρητικότητά του, τονίζοντας ότι τήρησε στο έπακρο τον λόγο του Ευαγγελίου και αναδείχθηκε δοχείον των αρετών και γνήσιος εραστής του ενάρετου βίου.

Ακόμα αναφέρθηκε στη χάρη, την ίαση και την παρηγοριά που βρίσκουν όσοι καταφεύγουν στον τάφο του αγίου στην Αίγινα και με πίστη προσκυνούν τα χαριτόβρυτα λείψανά του θαυματουργού αγίου, για τον οποίο «ουδέν ανίατον». Καταλήγοντας ευχήθηκε η χάρη του αγίου Νεκταρίου να επισκιάζει πλούσια όλους, και να δείχνουμε αγάπη και συγχωρητικότητα, και να μιμούμαστε το παράδειγμα της ζωής του, κατά την οποία βάδισε «την στενήν και τεθλιμένην οδόν» που οδηγεί στη Βασιλεία του Θεού, για να τον έχουμε συνοδοιπόρο, βοηθό και πρεσβευτή στη ζωή μας.

Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μακαριστών Παναγιώτας Χριστάκη το γένος Βασιλάκη και Αποστόλου Νικ. Μπουρνέλη, Καθηγητή Θεολογίας και Προέδρου της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, τονίζοντας ότι η μεν πρώτη, συνδέθηκε με το Προσκύνημα του Μιχ. Αρχαγγέλου που σήμερα εορτάζει, ενώ ο δεύτερος που έφυγε πρόωρα και αναπάντεχα, ήταν ιδιαίτερα συνεδεμένος με τον Άγιο Νεκτάριο και από παιδί πρωτοστάτησε μαζί με τον αείμνηστο πατέρα του Νικόλαο Μπουρνέλη στην ανέγερση του πανηγυρίζοντος ναού, όπου κατά την πανήγυρή του ερχόταν και κήρυττε τον θείο λόγο, ευχήθηκε δε ο Ι. Χριστός, ο Κύριος της ζωής και του θανάτου, με τις πρεσβείες του Αγίου Νεκταρίου, να αναπαύσει τις ψυχές τους «εν χώρα ζώντων».

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός, συνταξιούχος Εφημέριος, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Προϊστάμενος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Οικονόμος π. Κων/νος Λιοντάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Ιερεύς Εμμανουήλ Προϊστάκης, Εφημέριος Ενορίας Νέας Ανατολής, ο Αιδεσιμ. Ιερεύς Γεώργιος Λογκάκης, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ εκκλησιάστηκαν πολλοί πιστοί από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, οι οποίοι προσκύνησαν το απότμημα από τα άγια λείψανα του αγίου Νεκταρίου.

TOP NEWS