Ο Διδυμοτείχου Δαμασκηνός στον Άγιο Γεώργιο Μάνης Έβρου

  • Dogma
διδυμοτείχου

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου ιερούργησε στον Άγιο Γεώργιο Μάνης Έβρου

Η Μάνη είναι ένα πεδινό χωριό στην κοιλάδα του Ερυθροπόταμου και απέχει 12 χιλ. από το Διδυμότειχο. Πολιτισμικά ανήκει στα χωριά των Μάρηδων, μιας ομάδας γηγενών Θρακών με δική τους ενδυμασία και γλωσσικά ιδιώματα. Η εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον Μεγαλομάρτυρα άγιο Γεώργιο, εγκαινιάσθηκε από τον Μητροπολίτη Λιτίτσης Νικηφόρο το 1904, με την άδεια του επιχώριου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Φιλαρέτου. Το 2016 στο Ναό κατετέθη απότμημα των ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου.

Εκεί, επί τη εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του αγίου Γεωργίου, ιερούργησε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, στις 3 του μηνός Νοεμβρίου ε.έ., παρουσία του Δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου, των Προέδρων των  Δημοτικών Κοινοτήτων Μάνης Δημητρίου Γκιντίδη και Ποιμενικού Παναγιώτη Αγιοπλούδη.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Νικόδημος Σκλέπας, ο οποίος αναφερόμενος στην σημασία των ιερών λειψάνων, μεταξύ άλλων είπε: «Η θεολογία της Εκκλησίας δικαιολογεί την τιμή προς τα λείψανα, νοουμένου ότι θεωρεί τον άνθρωπο μία αδιάσπαστη ψυχοσωματική οντότητα, η οποία προσωρινά μόνο χωρίζεται από τον θάνατο. Ως εκ τούτου όσο αγιασμένη μπορεί να είναι η ψυχή του ανθρώπου, άλλο τόσο είναι και το σώμα του, ακόμη μετά τον θάνατο, και διατηρεί την χάρη του Θεού η οποία ενοίκησε στο όλο αγιασμένο άνθρωπο. Και αφού ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα από τον Θεό να λάβει ως χάρισμα τον αγιασμό, και το σώμα του επομένως θα είναι αγιασμένο και πηγή αγιασμού σε όσους το τιμούν με πίστη».

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου επί τη ευκαιρία ευχαρίστησε τον πανοσιολογιώτατο ομιλητή και συνεχάρη τον εφημέριο της ενορίας Αρχιμ. Μύρωνα Δεληγιαννίδη για την ευλογημένη και καρποφόρο διακονία του.

 

TOP NEWS