Ο εορτασμός του Αγ. Γεωργίου του Νεαπολίτου στη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Το παρών στην εορτή έδωσαν η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νικόλαος Μπάμπαλος, μέλη του Δ.Σ. της Ν. Ιωνίας, επικεφαλής τοπικών δημοτικών παρατάξεων, ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, πρόεδροι και εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων.

Πανηγυρικά με κάθε ιεροπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος εόρτασε τη σεπτή μνήμη του Πολιούχου και Προστάτου της, Μικρασιάτη Ιερομάρτυρος, Αγίου Γεωργίου Νεαπολίτου του Θαυματουργού, το άφθαρτο Ιερό Σκήνωμα του οποίου φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Περισσού στη Νέα Ιωνία.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022, τελέσθηκε η Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού και του οικείου Ποιμενάρχου Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ενώ εντός του Ιερού Βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανέων κ. Μακάριος.

Το παρών στην εορτή έδωσαν η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νικόλαος Μπάμπαλος, μέλη του Δ.Σ. της Ν. Ιωνίας, επικεφαλής τοπικών δημοτικών παρατάξεων, ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, πρόεδροι και εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ καλωσόρισε με θερμά λόγια τους δύο Αρχιερείς, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την τιμητική παρουσία τους στην προσφυγική Μητρόπολη της Νέας Ιωνίας, ενώ επεσήμανε την συμβολική παρουσία του προεξάρχοντος Μητροπολίτου Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα, ο οποίος φέρει την καταγωγή του εκ Μικράς Ασίας και διαποιμαίνει προσφυγική Μητρόπολη.

Το θείο λόγο κήρυξε ο προεξάρχων Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας, ο οποίος με τρόπο λυρικό και βαθύτατα θεολογικό αναφέρθηκε στο μαρτυρικό βίο και στην ακλόνητη πίστη του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου, καθώς και στο πνευματικό μεγαλείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού, λέγοντας: «Η Μικρασία δεν είναι αφηρημένη ιδέα, αλλά αξία διαχρονική και τρόπος ζωής. Είναι μουσική, τραγούδι, πρόσωπα, ήθη και έθιμα. Όσο κι αν πονούμε από την απώλειά της έχουμε χρέος να μην την λησμονήσουμε».

Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας κλήρος και λαός μετέβησαν στον υπό ανέγερση χώρο του Ιωνικού Κέντρου στην περιοχή του Περισσού, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη των εργασιών του νέου Ιερού Ναού επ’ ονόματι του Πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου, ο οποίος ανεγείρεται με την πολύτιμη χορηγία του κ. Αθανασίου Μαρτίνου και θα αποτελέσει τον πρώτο Ιερό Ναό στην Ελλάδα εις μνήμην του Αγίου.

Στην τελετή παρέστησαν η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων, ενώ τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο εκπροσώπησε ο κ. Δήμητριος Καλάκος, Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Το εσπέρας της κυριωνύμου ημέρας και ώρα 5:30μμ θα τελεσθεί ο Μεθέορτος Εσπερινός, η Ιερά Παράκληση και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου.

TOP NEWS