Ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος στα Λ’ – ΔΗΜΗΤΡΙΑ Χαλκίδος

  • Dogma
χαλκίδος

Την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, με εκκλησιαστική λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή Κληρικών και ευσεβών χριστιανών έγινε η έναρξη των τριακοστών Δημητρίων, των εορταστικών εκδηλώσεων εν όψει της πανηγύρεως του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, στον οποίο εκομίσθη η ιερά εικόνα της Παναγίας Ελεούσας του Κύκκου, αντίγραφο φυλασσόμενο στο Ι. Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπι.

Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική, αφού μετά το διάστημα των υγειονομικών περιορισμών, η λιτανευτική υποδοχή πραγματοποιήθηκε όπως και κατά το παρελθόν.

Μαζί με τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, υποδέχθηκε την ιερά εικόνα και ο εκ Χαλκίδος καταγόμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μετά την υποδοχή και κατά τη διάρκεια της δεήσεως, η οποία ετελέσθη στην πλατεία του Αγ. Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ενώπιον Κλήρου και λαού καλωσόρισε τον Θεοφιλέστατο και ομίλησε για την ιστορία της ιεράς εικόνος της Παναγίας Ελεούσης του Κύκκου και την ιστορία των δύο αντιγράφων της που σώζονται και φυλάσσονται, το μεν ένα εντός του Προσκυνηματικού Ι. Ν. Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου και το άλλο στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού της Ι. Μητροπόλεως στο Ν. Προκόπι επίσης.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας το προσωνύμιο της Παναγίας «Ελεούσα», εξήγησε προς όλους ότι ονομάζεται έτσι, διότι φέρει στις αγκάλες Της τον Ελεήμονα Θεό και Κύριό μας Ιησού Χριστό, ο Οποίος είναι Εκείνος που μας ζητά να είμαστε ελεήμονες και φιλάνθρωποι και μακαρίζει όσους είναι ελεήμονες και παραμένουν στο έργο του ελέους προς τους αδελφούς.

Αμέσως μετά την άφιξη της ιεράς πομπής στο Μητροπολιτικό Ι. Ναό, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών χοροστάτησε στην τελεσθείσα Ιερά Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας, ενώ, προ της απολύσεως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την συνεχώς εκφραζόμενη αγάπη του προς όλα του τα πνευματικά παιδιά, ένα εκ των οποίων είναι και ο Θεοφιλέστατος κ. Φιλόθεος.

Τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν οι ιεροψάλτες του Ι. Ναού κ. Γεώργιος Καραγκούνης και Ιωάννης Δέδες με την συμμετοχή μελών των βυζαντινών χορών τους, ενώ όλη η ιερά ακολουθία μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως (97,7 fm).

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας του Κύκκου θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ναό μέχρι και την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, οπότε και θα αναχωρήσει για το Ν. Προκόπι.

Καθημερινά θα τελούνται οι ιερές ακολουθίες.

 

TOP NEWS