Ο Εσπερινός του Αγίου Πνεύματος στον Πειραιά (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο μεγαλείο της σημερινής Μεγάλης εορτής της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, τελέστηκε σήμερα Κυριακή 4 Ιουνίου 2023 στον Πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς η Ακολουθία του Εσπερινού Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο μεγαλείο της σημερινής Μεγάλης εορτής της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος.

Σημειώνοντας πως η Εκκλησία συστήθηκε μέσα στην Εδέμ, όταν ο Δημιουργός έπλασε τον Αδάμ και την Εύα, τόνισε πως η Εκκλησία έγινε πραγματικότητα όταν ο Κύριος κάλεσε τον Πατριάρχη Αβραάμ να μεταναστεύσει από την γη της Μεσοποταμίας στη γη Χαναάν. «Σήμερα όμως πανηγυρίζουμε την ενθρόνιση της Εκκλησίας ως Σώματος Χριστού», πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας πως μέσα στην φωτοχυσία της Πεντηκοστής όπου το Άγιο Πνεύμα κατήλθε ‘’εν είδει πυρίνων γλωσσών’’, «αισθανόμαστε την καρδιά μας να σκιρτά από ευγνωμοσύνη στον Κύριο των δυνάμεων», ο οποίος ήρθε για να  «μας αποκαλύψει, να μας εξηγήσει, να μας απτοποιήσει την αλήθεια της υπάρξεώς μας». Να μας καταστήσει σαφές «ότι είμαστε ένθεες δημιουργίες. «Ότι τα πάντα τα συνέχει και τα συγκροτεί η απερινόητος σοφία και νομοτέλεια που πηγάζουν από την Σκέψη και τη Σοφία του Δημιουργού».

Επισημαίνοντας πως «η ζωή μας είναι η αλληλοπεριχώρηση του δικού μας ανθρωπίνου προσώπου με το δικό Του Θεϊκό ‘’είναι’’», αναφέρθηκε στην «αιώνια διάσταση της πνευματικής μας υπάρξεως». Όλα αυτά «τα επισφράγισε με την απερινόητη αγάπη που απλώθηκε πάνω στο ξύλο του Σταυρού και αγκάλιασε όλη την οικουμένη και όλη την ανθρώπινη ιστορία έως τα έσχατα του κόσμου», συμπλήρωσε.

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αφού υπογράμμισε πως μέσα στον άνθρωπο υπάρχει η λογική η οποία και μας διακρίνει από όλα τα λοιπά έμβια όντα, τόνισε πως ο άνθρωπος έχει την λογική η οποία και τον ενώνει με τα δώρα της Δημιουργίας. Το γεγονός της συνειδήσεως « αποτελεί την απολυτότητα της διαφοράς μας από όλο το μεγαλειώδες σύμπαν», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «ο άνθρωπος είναι η εικόνα του Παναγίου Θεού και αυτό το γεγονός ήρθε να μας επικαιροποιήσει, όχι με λόγους φιλοσοφικούς, αλλά με το ίδιο Του το αίμα επάνω στο Σταυρό του μαρτυρίου για εμάς, ο Κύριος της Δημιουργίας, ο Υιός που βρίσκεται ‘’εν τοις κόλποις του Πατρός’’».

«Ο πατέρας εκπορεύει το Πνεύμα και εμείς που είμαστε οι Εικόνες αυτού του Θεού έχουμε νου, έχουμε λόγο και έχουμε και πνεύμα που ζωοποιεί το σώμα». «Είμαστε οντότητες διφυείς», υπογράμμισε με έμφαση ο Σεβασμιώτατος, σημειώνοντας πως «το σύμπαν είναι ύλη άλογη και ασυνείδητη, ενώ εμείς είμαστε αιώνιες υπάρξεις, οι οποίες πορευόμαστε, αθλούμενες, στη ζωή αυτή για να κερδίσουμε τον αιώνιο Θεό».

Τονίζοντας πως «ο αληθινός Θεός είναι Θεός αληθείας και ελευθερίας», «αγαπά εν αληθεία και αληθεύει εν αγάπη», ανέφερε πως δεν επιβάλλει την θέλησή Του, αλλά προβάλλει την αλήθεια και όποιος θέλει Τον ακολουθεί.

Τέλος, τονίζοντας πως «η πίστη μας δεν είναι θρησκεία», αλλά «η πίστη μας είναι αποκάλυψη», ευχήθηκε να κάνουμε βίωμα και διδαχή και να πορευόμαστε με τα όσα το Πανάγιο Πνεύμα μας χαρίζει δια της Αγίας μας Εκκλησίας. «Ας ζήσουμε αυτό θαύμα της Θείας Αποκαλύψεως στη ζωή μας αδιαφορώντας για τις δαιμονικές επιθέσεις και τα ψεύδη του αρχεκάκου όφεως», είπε καταλήγοντας.

Τον δεξιό χορό πλαισίωσε ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ.Θεόδωρος Βασιλικός, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά.

Αύριο το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος, στην συνέχεια τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ και θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.

TOP NEWS