Ο Φίλης απασχόλησε και την σημερινή Ιεραρχία

  • Dogma
Ιεραρχία

Η εκκλησιαστική εκπαίδευση, το μάθημα των Θρησκευτικών και οι σχέσεις των Ορθοδόξων με τους Ρωμαιοκαθολικούς είναι τα θέματα που απασχολούν την έκτακτη σύγκλιση της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνέρχεται σήμερα και αύριο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συνοδικού Μεγάρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μεταξύ άλλων τόνισε πως «πολλή σύγχυση δημιούργησε στον χώρο της Παιδείας το θέμα της διδασκαλίας στα σχολεία του μαθήματος των Θρησκευτικών» και αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στης 5 Οκτωβρίου 2016 χαρακτηρίζοντάς την «κομβικό σημείο στην επίλυση του προβλήματος».

Αναφέροντας τα πρακτικά της συνάντησης ανέφερε ότι «στη συνάντηση αυτή ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τους συνομιλητές για όσα διημείφθησαν στις συνεδρίες της Ιεραρχίας ως προς την διδασκαλία των Θρησκευτικών τονίζοντας ιδιαιτέρως το γεγονός, ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει το θάρρος της συνεργασίας στον Μακαριώτατο, λέγοντας ότι σε συνεργασία μας θα γίνει ό,τι καλό είναι να γίνει για τον λαό μας και τις καλές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας». Μετά πολλή συζήτηση ο κ. Πρωθυπουργός έκανε την πρότασή του, που έχει ως εξής:

«Ο διάλογος αρχίζει εκ του μηδενός, από μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας με θέμα τον εμπλουτισμό του βιβλίου και από πλευράς Πολιτείας και από πλευράς Εκκλησίας, αυτά τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στο τέλος του διαλόγου, έως το τέλος του παρόντος χρόνου, θα ληφθούν υπ’ όψη οι θέσεις της Εκκλησίας και θα βγεί το καινούριο βιβλίο. Ως τότε θα δοθεί η εντολή να χρησιμοποιείται το υπάρχον βιβλίο για να βοηθηθούν οι Καθηγητές».

Όταν τελείωσε η συνάντηση πήρε ο Μακαριώτατος τον Πρωθυπουργό κατά μέρος και του είπε: «Κύριε Πρόεδρε, το αδύνατο σημείο μας είναι μήπως φεύγοντας αύριο δούμε να γίνεται το αντίθετο». Ο Πρωθυπουργὸς απάντησε: «Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε!».

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Φίλης πώς βλέπει τα πράγματα και ποιά είναι η θέση του, η απάντησή του ήταν «Τι με ρωτάτε;  Εγώ είμαι υπουργός, εργάζομαι κάτω από τον Πρωθυπουργό, η εντολή, η άποψη και η θέληση του Πρωθυπουργού είναι για μένα γραμμή και υποχρέωση».

Εξ αιτίας των διαφορετικών δημοσίων δηλώσεων του Υπουργού κ. Φίλη, μετά την λήξη της συναντήσεως, το βράδυ της Τετάρτης 5.10.2016, ο Μακαριώτατος ανέφερε στο σεπτό σώμα της Ιεραρχίας ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίς το πρωί της Πέμπτης 6.10.2016 το Γραφείο Τύπου της Ι. Συνόδου με την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κ. Ὀλγα Γεροβασίλη, εδόθη η διαβεβαίωση ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και γι’ αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός.

Συγκροτήθηκαν, ως συνεφωνήθη, οι δύο επιτροπές και άρχισαν τις εργασίες των.  Πρόεδρος της Επιτροπής από πλευράς Εκκλησίας ήταν και είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.  Σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας με την εισήγησή του θα μας ενημερώσει λεπτομερώς και θα πάρει οδηγίες από το σώμα της Ιεραρχίας για την πορεία του διαλόγου που θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες.  Από αυτή τη θέση θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν τόσον από πλευράς Εκκλησίας όσον και από πλευράς Πολιτείας για το σπουδαίο αυτό θέμα, της διδασκαλίας δηλαδή των Ελληνοπαίδων του μαθήματος των Θρησκευτικών.  Θα ήταν όμως παράλειψις αν δεν απηύθυνα και ένα ευχαριστώ προς τον Υπουργόν Παιδείας, Ερεύνης και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνον Γαβρόγλου, ο οποίος με την σύνεση, την φρόνηση και το πνεύμα συναινέσεως που τον διακρίνει, συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρόοδο της απαραίτητης αυτής συνεργασίας».

EUE1_SYNEDRIASH_IERARXIA_BRABEYSH_KARYSTIAS_1 EUE1_SYNEDRIASH_IERARXIA_BRABEYSH_KARYSTIAS_2 EUE1_SYNEDRIASH_IERARXIA_BRABEYSH_KARYSTIAS_3 EUE1_SYNEDRIASH_IERARXIA_BRABEYSH_KARYSTIAS_4 EUE1_SYNEDRIASH_IERARXIA_BRABEYSH_KARYSTIAS_7 EUE1_SYNEDRIASH_IERARXIA_BRABEYSH_KARYSTIAS_8 EUE1_SYNEDRIASH_IERARXIA_BRABEYSH_KARYSTIAS_9 EUE1_SYNEDRIASH_IERARXIA_BRABEYSH_KARYSTIAS_10 EUE1_SYNEDRIASH_IERARXIA_BRABEYSH_KARYSTIAS_11 EUE1_SYNEDRIASH_IERARXIA_BRABEYSH_KARYSTIAS_12 EUE1_SYNEDRIASH_IERARXIA_BRABEYSH_KARYSTIAS_13 EUE1_SYNEDRIASH_IERARXIA_BRABEYSH_KARYSTIAS_14 EUE1_SYNEDRIASH_IERARXIA_BRABEYSH_KARYSTIAS_15 EUE1_SYNEDRIASH_IERARXIA_BRABEYSH_KARYSTIAS_16

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ