Ο Φθιώτιδος Νικόλαος στη γενέτειρα του Οσίου Δαυίδ

  • Dogma
φθιώτιδος νικόλαος

Στη γενέτειρα του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος του εν Ευβοία, το όμορφο χωριό της Λοκρίδος Κυπαρίσσι μετέβη στις 18 Σεπτεμβρίου Κυριακή μετά την Ύψωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος.

Κατά την επίσκεψή του αυτή ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, συνοδευότανν από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς  Μητροπόλεως Πανοσ. Αρχ. π. Άνθιμο Νερατζή και τον Αρχιδιάκονο π. Ευστάθιο Κατόπη, προκειμένου να ιερουργήσει στο Ιερό παρεκκλήσιο του Οσίου Δαυίδ.

Το Ιερό πραεκκλήσιο αυτό ανήγειραν οι ευσεβείς κάτοικοι του χωριού στον τόπο όπου υπήρχε η πατρική οικία του Οσίου στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε.

φθιώτιδος νικόλαος φθιώτιδος νικόλαος

Ιδιαίτερη ευλογία στην Θεία Λευτουργία έδωσε και η παρουσία της Τιμίας, χαριτόβρυτης και ευωδιάζουσας κάρας του Οσίου.

Από νωρίς το πρωί οι κάτοικοι του χωριού προσήλθαν στο ναΐδριο και υπεδέχθησαν τον Σεβασμιώτατο με πολύ αγάπη και ενθουσιασμό.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης Φθιώτιφος ανέλυσε το χωρίο της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής: «ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθείτω μοι (Μαρ. § η’ στ, 34)», λέγοντας χαρακτηριστικά: « Ο Κύριος μας καλεί σήμερα Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού να απαρνηθούμε τον ευατό μας, να νεκρώσουμε τα πάθη μας, να σηκώσουμε τον προσωπικό μας Σταυρό και χάριν της Αγάπης Του να τον ακολουθήσουμε. Όλα αυτά τα εφήρμοσε στη ζωή του ο Όσιος Δαυίδ και η κληρονομιά που μας άφησε είναι να εφαρμόζουμε τις εντολές του Θεού».

φθιώτιδος νικόλαος

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε σήμερα στο όμορφο χωρίο Κυπαρίσσι και ετόνισε στους κατοίκους ότι είναι ευλογημένοι διότι πατούν στα χώματα που γεννήθηκε ο Όσιος Δαυίδ και είναι απόγονοί του. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης στην παρουσία της Τιμίας Κάρας διότι όπως ανέφερε: « Πάντοτε όταν έχουμε μαζί μας τα Άγια λείψανα, κατέχουμε θησαυρούς ανεκτίμητους που μας χαρίζουν την ευλογία και την χάρη των Αγίων».

Προ της απολύσεως στον προαύλιο χώρο του Παρεκκλησίου ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους άρτους και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και ο Όσιος Δαυίδ να χαρίζει υγεία και ευλογία.

φθιώτιδος νικόλαος

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους.

Παρέστησαν δε, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Νικόλαος Λίολιος ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Κυπαρισσίου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθος πιστών από το χωρίο και την ευρύτερη περιοχή.

 

TOP NEWS