Ο Ι.Σ.Κ.Ε παίρνει θέση για τα αναδρομικά

  • Dogma
αναδρομικά

Σε συνέχεια της επιστολής του π. Ευαγγέλου Φεγγούλη αναφορικά με τη διεκδίκηση εκ μέρους των μελών μας των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδομάτων αδείας και επ’ ευκαιρία αυτής ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος προβαίνει στις κάτωθι επισημάνσεις: 

Πρώτον, έχουμε προσφύγει μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων μας ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων, έχουν κατατεθεί και κοινοποιηθεί δε αγωγές για όσα μέλη μας προσκόμισαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Δεύτερον, επίκειται ο προσδιορισμός προς συζήτηση και εκδίκαση των ανωτέρω αγωγών ενώπιον των κατά τόπο δικαστηρίων.

Τρίτον, ουδέν έχει αλλάξει σε επίπεδο ανωτάτων δικαστηρίων αναφορικά με τη διεκδίκηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδομάτων αδείας τόσο αναφορικά με τους δημοσίους υπαλλήλους, όσο και τους εν ενεργεία κληρικούς.

Συνιστούμε στα αξιότιμα μέλη του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος να ενημερώνονται από τον Ι.Σ.Κ.Ε., ο οποίος χρόνια μάχεται με εντιμότητα και συνέπεια για την προώθηση των συμφερόντων των μελών του και των οικογενειών αυτών.

Τέλος, δεσμευόμαστε ως Ι.Σ.Κ.Ε. να συνεχίσουμε να παρέχουμε έγκυρη ενημέρωση των μελών μας.

Η επιστολή του π. Ευάγγελου Φεγγούλη- μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μισθωτών του Δημοσίου Τομέα του ΕΦΚΑ

Οριστικό τέλος στις ελπίδες των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων αλλά και χιλιάδων κληρικών έβαλε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), κρίνοντας κατά πλειοψηφία, συνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κ.λ.π.

Έτσι, η νέα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου κλείνει οριστικά το δρόμο της διεκδίκησης αναδρομικών από τους εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και τους χιλιάδες κληρικούς που προσδοκούσαν την επιστροφή αναδρομικών ακόμα και άνω των 3.000 ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα της διεκδίκησης των αναδρομικών από τους κληρικούς της Πατρίδας μας είχα συστήσει ψυχραιμία και υπομονή. Με την θεσμική μου ιδιότητα, ως Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μισθωτών Δημοσίου Τομέα του ΕΦΚΑ, δεσμεύτηκα να παρακολουθώ την σε εξέλιξη ευρισκόμενη δικαστική διαδικασία και να ενημερώνω άμεσα για το αποτέλεσμά της. Απέφυγα συνειδητά τις υπερβολές και τις έωλες υποσχέσεις και φυσικά δεν καλλιέργησα προσδοκίες, ούτε συμμετείχα στο εμπόριο ελπίδων που αποδείχτηκαν, δυστυχώς, φρούδες και κενές περιεχομένου.

Εγκαίρως ξεκαθάρισα με σαφείς δημόσιες τοποθετήσεις μου ότι δεν υπάρχει θέμα προθεσμίας, μετά την παρέλευση της οποίας υποτίθεται ότι οι κληρικοί μας θα απολέσουν τα δικαιώματά τους. Όμως, η επίκληση της χρονικής βιασύνης με καθορισμό κρίσιμης ημερομηνίας είχε συγκεκριμένη υστερόβουλη ωφελιμιστική προσέγγιση, για την οποία οι εμπνευστές της είναι σφόδρα εκτεθειμένοι και οφείλουν να απολογηθούν απέναντι σε όσους παρέσυραν.
Καλώς τους Έλληνες ιερείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τέτοια σημαντικά ζητήματα, να μην παρασύρονται από τον οποιοδήποτε αλλά αντίθετα να εμπιστεύονται πρόσωπα και δικηγόρους των τοπικών κοινωνιών.

Οι δικαστικές αποφάσεις, σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, είναι απόλυτα σεβαστές και δεσμευτικές. Κανείς δεν δικαιούται να τις προκαταλαμβάνει και να επαίρεται πανηγυρικά ότι γνωρίζει εκ των προτέρων το διατακτικό τους. Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να «παίζει» με την αξιοπρέπεια και την αξιοσύνη του Ιερού Κλήρου της Ελλαδικής Εκκλησίας.

TOP NEWS