Ο Ιεραπύτνης Κύριλλος για την καθοριστική συμβολή της Παναγίας στην πραγματοποίηση του σχεδίου της θείας οικονομίας

  • Dogma
ιεραπύτνης

Με ιεροπρέπεια και σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε το εσπέρας της Παρασκευής 11 Μαρτίου 2022 η Ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας, κατά την οποία χοροστάτησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Προ της Απολύσεως, όπως πραγματοποιήθηκε σε όλους τους ενοριακούς και μοναστηριακούς ναούς της Μεγαλονήσου μετά από ομόφωνη Απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το Συνοδικό Ανακοινωθέν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ακολούθως αναπέμφθηκε η σχετική Δέηση και η ειδική ευχή για την κατάπαυση του πολέμου στην ομόδοξη αυτή χώρα.

Στη σύντομη αλλά μεστή ομιλία του στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβ. αναφέρθηκε στην ιστορία της καθιέρωσης της λαοφιλούς ακολουθίας των Χαιρετισμών. Όπως τόνισε οι τέσσερις Στάσεις των Χαιρετισμών και ο Ακάθιστος Ύμνος αποτελούν τα προεόρτια και τα μεθέορτα της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, γι’ αυτό και είναι οι μοναδικές ακολουθίες κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή που ο ναός είναι λαμπροφόρος και τα άμφια και τα καλύμματα δεν είναι πένθιμα. Επίσης, αναφέρθηκε για την καθοριστική συμβολή της Παναγίας στην πραγματοποίηση του προαιωνίου σχεδίου της θείας οικονομίας και υπογράμμισε ότι ο Θεός επέλεξε την ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ γιατί είχε όλα τα χαρίσματα και κυρίως την αγνότητα-καθαρότητα, την υπακοή στο θέλημα του Θεού και την ταπείνωση. Τέλος, ευχήθηκε καλή και ευλογημένη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου, να καταπαύσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία και να επικρατήσει η ειρήνη.

Στην Ακολουθία Α´ Στάσης των Χαιρετισμών έλαβαν μέρος o ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος και ο Ιερολογιώτατος Διάκονος π. Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Αιδεσιμώτατος Πρωτ. Μιχαήλ Τζώρτζης ενώ παρευρέθηκαν αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί τηρώντας πιστά τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

TOP NEWS