Ο Ιεραπύτνης Κύριλλος στον Ι.Ν Αγίου Στεφάνου Συκιάς Σητείας

  • Dogma

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια πανηγύρισε την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023, εορτή της μνήμης του Αγίου ενδόξου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός Συκιάς Σητείας. 

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου και υπογράμμισε ότι ήταν άνδρας με πολλά χαρίσματα, «πλήρης πίστεως και Πνεύματος Αγίου», και είχε αφιερώσει τη ζωή του στο κήρυγμα του Ευαγγελίου και στη φιλανθρωπική δράση, καθώς ήταν ο πρώτος από τους επτά διακόνους που εκλέχτηκαν από την πρώτη χριστιανική κοινότητα των Ιεροσολύμων και χειροτονήθηκαν από τους ίδιους τους Αποστόλους για να διακονούν τους χριστιανούς.

Επίσης επεσήμανε ότι οι άρχοντες των Ιουδαίων από οργή και φθόνο έσυραν βίαια τον άγιο Στέφανο στο Συνέδριο, όπου είδε θεία αποκάλυψη τον Σωτήρα Χριστό καθήμενο εκ δεξιών του Θεού Πατρός, και το όραμα αυτό το φανέρωσε στους Ιουδαίους που τον άκουγαν. Τότε αυτοί διέρρηξαν τα ιμάτιά τους και τον έσυραν εκτός της πόλεως στην κοιλάδα της Γεθσημανής, πολύ κοντά στον τάφο της Θεοτόκου, όπου τον λιθοβόλησαν.

Τέλος Σεβασμιώτατος τόνισε ότι κατά το μαρτύριό του υπήρξε μιμητής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, καθώς προσευχόταν με τα λόγια «Κύριε μη στήσεις αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην», αποτελώντας παράδειγμα δύναμης πίστης, αγάπης και συγχωρητικότητας, και ευχήθηκε σε όλους να έχουν την ενίσχυση, τη χάρη και τις πρεσβείες του προς «τον διά την ημετέραν σωτηρίαν» Σαρκωθέντα Κύριό μας Ι. Χριστό.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο συνταξ. Εφημέριος της Ενορίας Λιθινών και Αρχιερατικός Επίτροπος της Ε΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης, ο Ιερεύς π. Ιωάννης Δανδουλάκης, Εφημέριος του πανηγυρίζοντος Ενοριακού Ναού, ο Εφημέριος της Ενορίας Χανδρά π. Γεώργιος Μονιός και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Εκκλησιάστηκαν ενορίτες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Συκιάς κ. Στέφανος Κοντογιαννάκης και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκιάς κ. Μαρία Μοζάκη.

TOP NEWS